Algus oli paljutõotav: 2010. aasta novembrikuu vallalehes kirjutab tollane vallavanem: «Meie arengu ja ühtse heaolu peamiseks võtmeks on koostöö». Kuldsed sõnad! Kui siia juurde lisada teineteisest hoolimine, on kõik nii, nagu olema peab. Nii mõndagi on aja jooksul toimunud. Et Vormsi elanikkonna hulka kuuluvad ka eakad, on paratamatus.

Ja et tahetakse olla saare eluga kursis, jõudumööda kaasa aidates ning elada rahulikult ja rõõmsalt. Selleks otsimegi koostegemise võimalusi. Juunis 2011. aastal toimus seltsingu esimese üritusena kogu saare elanikkonnale suunatud seminar «Väärikas eakas», kuhu olid kutsutud mitu esinejat väljastpoolt Vormsit.

Augustis 2011. aastal toimus ühepäevane õppereis Läänemaa aktiivsetesse küladesse: Rõude, Puise, Kiideva. Saada osa teiste paikade inimeste tegemistest oli väga huvitav ja õpetlik. Energiasüst oli kõva, pani mõtted liikuma.

Need üritused toimusid PRIA projektitoetuse ja Vormsi vallavalitsuse eelarvest kodanikualgatuse ja mittetulundusühenduste toetamiseks ettenähtud summadest.

Mais 2012. aastal käisime kevadet otsimas «Nurga puukoolis» ja aianduskeskuses «Hortes», huvitav, lõbus, õpetlik ja väsitav reis. Täpsemalt kirjutasin sellest vallalehe 2012. aasta mai numbris. Novembris 2012. aastal sõitsime laadale - Mardilaadale.

Uudistamist oli küllaga: uusi ideid ja põnevaid materjalide kasutamise võimalusi. Kahju ainult, et ei tulnud kaasa koos käsitööõpetajaga ka kooliõpilased. Pikemalt vallalehe 2012. aasta novembri numbris.

Ja selle aasta mais väljasõit Pärnu maakonda Tamme tallu, kus kasvatatakse maitseja ravimtaimi mahetootmise põhimõtetel. Saime kuhjaga teadmisi ravimtaimede sortide ja kasvatamise alal, ürtidest tinktuuride ja teede valmistamisest.

Maitsesime ka kohapeal küpsetatud ürdipirukat ja -teed. Teine talu - Neeva Aed, kus marja- ja viljapuude istikud, lilled, ronitaimed, roosid jpm. Taimi ja istikuid sai raha eest kaasa osta, teadmisi ja silmailu sai tasuta.

Kuna meie eakad on ka enamikus suured käsitöö tegijad, jõudsime külastada ka vaibakunstniku Anu Raua elutöö näitust Pärnu Uue Kunsti Muuseumis. Vaibad, värvid, ideed - mida veel soovida ühest kevadpäevast!

Kahju nendest, kes kaasa ei tulnud! Mitmel eakal vedas tervis seekord alt, aga küll kõik laabub.

Reis toimus «Pensionäride Seltsingu» ettevõtmisel ja organiseerimisel. Kaasa võisid aga tulla kõik soovijad, eriti ootaksime osalema kooliõpilasi. Kuna oleme ikka meretagune rahvas, oleks vahetu teiste tegemistest osasaamine rikastav.

Kordan veelkord artikli alguses tollase vallavanema öeldut: «Arengu ja ühise heaolu peamiseks võtmeks on koostöö ». Justnimelt - koostöö noorte ja vanade vahel, hoolimine, teadmiste edasiandmine ja vastuvõtmine. Niisuguse suhtumise arendamisel muutub ka meie saarel elu järjest paremaks, siis tulevad ka noored siia meelsasti tagasi.

Need reisid said teoks Vormsi valla eelarves eakate ürituste toetamiseks ettenähtud summadest kodanikualgatuse ja mittetulundusühendustele ja koos osavõtjate omaosalusega. Ei hakka ülistuslaulu laulma, kui väga need reisid olid vajalikud.

Sellel aastal on ka pensionäride seltsingul Vormsi Külakeskuses käsitööseltsi toas võimalik kokku tulla ja aru pidada. Kokkusaamised toimuvad iga kuu teisel teisipäeval.

Ootame ka uusi liikmeid. Kokkusaamised ja suhtlemine, arvamuste avaldamine ja kogemuste vahetamine on inimsuhetes väga vajalikud kinnitab iga seltsingu liige. Palun ka teistel seda tõde mitte alahinnata!