Lisaks toimub külastuskeskuses koostöös Eesti Maaülikooliga Võrtsjärve Väravate planeeringuesitlus 3D maastikuteatri toel. Interreg IV A programmi COMCOT projekti raames on koostamisel piirkonna turismi arengukava ning selle juurde kuulub piirkonda visualiseeriv ülevaade 3D maastikuteatri abil. Planeeringuesitlus sisaldab peamiselt piirkonnas olemasolevaid rajatisi, Võrtsjärve Väravaid ja turismiobjekte. Osalejatelt oodatakse 3D esitluse juurde ettepanekuid planeeritavatest objektidest ja Väravates veel realiseerimata tegevustest. Visualiseeringu eesmärgiks on tekitada osalejates uusi mõtteid ja ideid, mida saaksime arengukava lõplikul kokkupanemisel arvestada. Arutletakse koos, millisena soovitakse Võrtsjärve ümbrust tulevikus näha. Tänu sellele on seekordne läbiviidav rahvaüritus eriti innovaatiline oma kogukondade hõlmatuse ning suurepärase koostöö osas seitsme omavalitsuse, kohalike arenguorganisatsioonide ja ettevõtjatega.

Korzetsi kalaroogade õpiköögis saab näha kokkade toimetusi ja antakse näpunäiteid väga hea kalasupi keetmiseks või järveteemalise piknikukorvi koostamiseks. Jõesadamas on oma väljapanekuga Võrtsjärve Vabatahtlik Järvepääste MTÜ esindajad, kes demonstreerivad päästevarustust ja –tehnikat. Kohal on ka sepp, kes tutvustab sepatöö eripärasid ja pühapäeval saab osaleda kitandle töötoas.

Laadameeleolu loovad lisaks Võrtsjärve taidlejatele Kihnu Poisid 8. juunil ja Marko Matvere ja VLÜ 9. juunil. Laupäevase laadapäeva lõpetab tantsuõhtuga ansambel Melody.

Loomulikult saab osta piirkonna käsitöömeistrite loomingut ja maitsta Võrtsjärve kala kõikvõimalikul kujul.

Kellel kaubad koos, see võib enne laadaplatsilt minekut veel ühineda kas kalepurjekas Paula meeskonna või mõne muu veealusega, et teha päeva lõpetuseks meeldejääv tiir Võrtsjärvel. Piletite müük külastuskeskusest.

Päeva tegemisi hoiab kiiluvees Meelis Külaots.

Kui eelnevatel aastatel on seoses kõrgveega Jõesuus olnud mure laadaplatsi tahenemisega, siis ka sel aastal on korraldajad kõvasti pöialt hoidnud, et liigvesi taanduks. Laadaplats on niidetud ja valmis laadaliste vastuvõtmiseks.

Facebooki teemalehel kommenteerija ütleb: „Küllap Võrtsjärve vetevana juba teab, millal aeg taanduda - tulemas ju kala- ja käsitöölaat!"

Täpsem info laadapäeva kohta http://www.vortsjarv.ee/

Laada toetajad on Euroopa Kalandusfond, Interreg IV A programm, Leader programm