Lasteaia juubeliürituste avalöök toimus Võru Lasteraamatukogus, kus avati Võru maakonna lasteaedade kunstitööde näitus „Punamütsikese muinasjutt“. Lisaks Punamütsikese lasteaia lastele olid oma kunstitööd näitusele toonud Päkapiku, Sõlekese, Okasroosikese, Puiga Siilikese, Väimela Rukkilille, Sõmerpalu Lepatriinu, Rõuge ja Parksepa lasteaedade lapsed. Töödest maitseka väljapaneku kujundas lasteraamatukogu abivalmis juhataja Helle Laanpere.

Meeldejäävaks ja emotsionaalseks ürituseks kujunes lasteaia ristimispidu, kus iga rühm sai endale numbri asemele nime. Nimede valimise käigus valmis ka lasteaia oma lugu. Loo väljamõtlemisel olid abiks Võru Kesklinna Gümnaasiumi õpilased Aigi Musto ja Raili Leesalu juhendamisel. Nüüd võime Punamütsikese lasteaias kohata Pesamune, Liblikaid, Mõmmikuid, Sipelgaid, Lepatriinusid, Jänku-Jusse ja Okaskerasid ning näha Sinililli, Kullerkuppe ja Vikerkaart, samuti tunda Päikesekiirte soojust. Usume, et uued nimed annavad lasteaia töötajatele huvitavaid mõtteid, kuidas laste igapäevast õpi- ja kasvukeskkonda veelgi lapsesõbralikumaks muuta.

Nädala jooksul oli õhtusel ajal muusikasaalis avatud heategevuslik sünnipäevakohvik. Kohvikus oli sisse seatud ka meisterdamisnurk. Üritusest saadud tulu kasutatakse rühmadele vajalike vahendite hankimiseks. Vane-mate poolt küpsetatud koogid ja nende valmistatud võileivad maitsesid suurepäraselt nii väikestele kui suurtele. Ka meisterdamisnurk täitus kiiresti huvilistega.

Ühel õhtul olid meie majja pidulikule etendus-aktusele oodatud Punamütsikese sõbrad ning endised japraegused töötajad. Linnapea Ülo Tulik ja lasteaia direktor Ave Kalk andsid paljudele töötajatele üle tänukirjad tulemusliku töö eest. Üritusel osalejad võisid tõdeda, et lasteaias töötavad koostöövalmid, loovad, sõbralikud ja õpihimulised inimesed.

Lisaks teistele sünnipäevaüritustele toimus juba traditsiooniks saanud Punamütsikese valimine vanemate rühmade tüdrukute seast. Lõbusaid etteasteid vaadates selgus, et kõik tüdrukud väärivad Punamütsikese tiitlit.

Vaatamata külmale ilmale toimus ühel kaunil talveõhtul muinasjutuline rongkäik lasteaia hoovist Punamütikese vanaema juurde. Üritusel osalesid kõikide rühmade lapsed, töötajad ja paljud vanemad. Rongkäik kulges lõbusas meeleolus, lastel olid kaasas taskulambid ja erinevad muusikariistad. Punamütsikese vanaema tervitas osalejaid Võru Kreutzwaldi Gümnaasiumi trepil laulu ja tantsuga.

Suure põnevusega ootas kogu lasteaiapere vilistlaste kontserti, mis kujunes väga meeleolukaks. Külaliste esituses võisime näha laule ja pillilugusid, samuti võistlustantsupaari esinemist. Oli tore tõdeda, et meie lasteaiast on sirgunud palju andekaid lapsi.

Kõik üritused õnnestusid suurepäraselt ja toimunud ettevõtmised jätsid meile hinge palju häid mälestusi veel aastateks.

Täname kõiki lapsi, nende vane-maid, lasteaia kollektiivi ning meie häid sõpru ja toetajaid, kes erinevate sünnipäevaürituste õnnestumiseks oma panuse andsid.

Margit Plado
Aivar Koger

Võru Lasteaed Punamütsike õpetajad


Meenutusi Punamütsikese lasteaiast

Võru Kreutzwaldi Gümnaasiumi I-IV klasside lapsed

Lasteaias hea oli käia,
eriti ei meeldinud süüa.
Hea meelega ei tahtnud magada,
vahel saime pragada.
ädi Milvi luges juttu,
andis süüa, pani tuttu.
Tore oli tädi Eret,
nägime ka tema peret.
Aga tädilt Maarika
küsisime – mis värvi on vaarikas.
Ütlen seda kohe,
et lasteaias elu oli lahe.

Eerik Eiche

Mulle meeldis lasteaias käia sellepärast, et seal oli väga huvitav. Meil olid väga head kasvatajad. Me käisime paljudel ekskursioonidel, näiteks jalutuskäikudel pargis ja etendusi vaatamas kultuurimajas. Eriti meeldis mulle etendustes tantsida. Mõned lapsed olid ulakad aga see ei tähenda, et nad olid pahad Punamütsikese lasteaed on väga tore. Ma tahaksin veel seal käia, aga peab ka õppima. Minul on hea meel, et minu väike õde käib Punamütsikese lasteaias.

Meelde on jäänud lasteaia peod, kus lapsed olid erinevad tegelased, näiteks par-did, hiired, tuulepoisid, päkapikud jne. Ühel isadepäeva peol andis kasvataja kaasa silgu-võileivatordi retsepti. Ema teeb seda torti veel nüüdki. Lasteaia lõpupeo tordi peale olid kirjutatud kõikide meie rühma laste nimed.

Mulle meeldis lasteaias ujuda, laulda, joonistada, mängida ja magada. Me käisime ka metsas. Metsas vaatasime sipelgapesi ja rääkisime, miks on sipelgapesad looduskaitse all. Lasteaias polnud kunagi igav.

Mul oli tore lasteaias käia. Seal meeldis mulle sõpradega mängida, ujuda, jõulupeol saada kingitusi. Eriti meeldis mulle joonistada. Ma joonistasin lasteaias palju ilusaid pilte. Lasteaias õppisin ma luge-ma. Meil oli palju pildiraamatuid, me vaatasime sõpradega neid ja üritasime lugeda. Meil olid ka ujumistunnid. Mulle meeldis väga ujuda. Lasteaia lõpupeol lasti õhupallid lahti. Need lendasid ära ja me jooksime neile järele. Me ei saanud neid enam kätte.

Mulle meeldis lasteaias kõige rohkem mänguasjad ja lauamängud. Mulle meeldis meie rühmas näidendid. Kõige rohkem peod, näiteks jõulupeod ja kevadpidu, kus oli meil äge näidend. Kui ilusad ilmad olid, siis me olime alati õues. Mul oli lasteaias tore, lõbus, lahe, vahel kurb ja vinge.

Mulle meeldis väga lasteaias olla, kuna seal oli palju mänguasju. Minul oli ka palju sõpru, kellega koos oli tore mängida. Aga kõige rohkem meeldisid mulle emadepäev, isadepäev ja jõulud. Seal oli alati huvitavaid etenduse ja mänge. Aga jõulude ajal oli alati komm sussi sees kui hommikul lasteaeda läksin.

Eriti meeldisid mulle lasteaias toit ja ujumistunnid ning see, et sai enamuse ajast mängida. Lasteaias ei meeldinud mulle lõunauinak, kuid nüüd tagantjärele mõeldes oli see omamoodi mõnus. Samuti ootasin lasteaias käies pikisilmi kooliminekut, kuid nüüd igatsen sinna tagasi.

Laste juttude põhjal koostanud
L. Dolenko