Traditsiooniks on saamas valla kevadine rohevahetuspäev, loodetavasti ka sellega kaasnevad lillenäitused. Õitsvaid taimi eksponeeriti juuni alguses juba teist aastat järjest, seekord Võru valla fuajees. Paljud lilled, näiteks jumikad, kurekellad, murtudsüdamed ja lupiinid, on tuttavad ka lihtsa taluaia omanikule. Iirise- ja varajaste pojengide sordid tekitasid aga elevust ega jätnud külmaks ühtki näitusekülastajat. Fuajees jäid nende ilust lummatult seisatama mõnedki vallamajja ametiasju ajama tulnud kodanikud.

Õiteilu, mis aedades kestab, jätkus teistega jagamiseks veelgi: Võru valla heakorrakomisjoni liikmed korraldasid uue väljapaneku, kuhu olid haaratud ühe lilleperekonna esindajad.

Kas järgmised sordinimed tulevad tuttavad ette: 'Top Brass', 'Lotos Queen', 'Paula Fay' ja 'Doreen'? Aiandushuvilised oskavad ehk küsimusele vastata, võib-olla on lugejate seas koguni fanaatikuid, kes seda loetelu vurinal jätkata suudavad.

Pojengidest rääkides meenub nii mõnelegi vanaema suur ja lõhnav lillepõõsas, värvitoonilt enamasti roosa, tumepunane, heal juhul ka valge. Aasta-aastalt on kasvanud meie aiandusfirmades pakutavate taimeliikide ja sortide nimekiri, nõnda on pojengide nimistussegi lisandunud hulk eriilmeliste õiekroonidega taimi. Tavapärast värvusskaalat täiendavad koguni kollased ja oranžid toonid.

Võru vallaski on mitu rikkaliku lillevalikuga aeda. Ka pojengipeenarde imetlusväärsed isendid on jõudnud sedavõrd külluslikku õitsemisikka, et omanikud raatsivad lahkel käel puhmastest varsi sõpradele vaasipanekuks lõigata.

Võru valla aiapidajad ja taimekollektsionäär Sulev Savisaar Elva lähistelt korraldasid ühisel jõul Leeri lillesalongis näituse, et eksponeerida erinevate pojengisortide lummavat ilu. Haruldased sordid pärinesid Sulev Savisaare kollektsioonaiast, valikus oli aga õisi ka kohalikelt lillekollektsinääridelt.

Oma koduaiast tõid õisi Võru kodukaunistajate ühenduse liikmed Helvi Vildo, Helgi Moisto, Aire Perk ja Ülle Raudnõmm. Ilmselt on Võru maakonna sordirohkeim aed Helvi Vildol, kes on pojenge kollektsioneerinud ka kõige pikemat aega.

Leeri lillesalongi omaniku Janika Külaviiru sõnul on viimastel aastatel olnud trend tellida kõik pulmakaunistused pojengiga seotult. Pruudikimpu sobilikke õrnu roosasid õisi, rääkimata puhasvalgetes toonides õitest võis salongis eksponeeritud pojengide seast leida mitmeid. Kui imelise õiekuju ja värvinüansiga isendeid nende pikaealiste rohttaimede sugupuusse kuuluvate lillede hulgas leidub! Esmasel vaatlusel võivad lehestik ja kummaline õiekuhil lillenautija taimeliigi määratlusel eksiteelegi viia. Väljapanekuga proovisime kummutada arvamust, et pojeng on vaid suur roosade õitega lillepõõsas vanaema aias. Kodukaunistajate ühenduse liikmete nimel