Samal istungil kinnitati ka tänavuste investeeringu te kava. Kõigi allasutuste esitatud rahataotlused kinnitati soovitud mahus. Kõige suuremad investeerin gud on tänavu plaanis Puiga kooli.

Seal nüüdisajastatakse kööki, soojustatakse üht majaosa ja soetatakse uut mööblit. Suur osa n-ö vabast jäägist läheb Puiga lasteaia ehituseks.

Riigihange, mille korraldasime, et Puiga lasteaia ehituse rahastamiseks 450 000 eurot laenu võtta, õnnestus: laenuintress on meile üsna soodne. Kõigi valla laenude suuremad tagasimaksed algavad tuleval aastal.

Oleme eelarves arvestanud ka elektrikulude 20- 22% tõusuga.

Ehkki laste arv kahaneb, kulud hariduse valdkonnas kasvavad. Võru vald on ka päris suur teistelt omavalitsustelt teenuste ostja. Eelkõige puudutab see huviharidust, mis samuti aastaaastalt kallineb.

Mõlemale valla koolile on antud tänavusest võimalus ka pikapäevarühma teenust laiendada. Samuti peaksid mõlemad koolid suutma tagada õpetajatele lubatud 11% palgatõusu.

Palgad tõusevad (5,4%) üle mitme aasta ka kõikides valla allasutustes ja vallavalitsuses. Positiivne on see, et riik eraldab teede paranduseks sel aastal mullusest üle 50% rohkem raha.

Miinuspoolelt jälle: eelmise aastaga võrreldes on valla elanike arv 80 võrra kahanenud.

Siin avaldub tõenäoliselt ka Tallinnas kehtestatud tasuta ühistranspordi mõju. Kas tulumaksu laekumine kõigest hoolimata vastab meie prognoositule, on veel raske öelda.

Kokkuvõttes peaks eelarve võimaldama valla allasutustel töötada nii, et kõik, mis olema peab, on olemas. Kui mõistlikult majandada.

Maie Pikker, sotsiaaltöö peaspetsialist:

2013. aasta sotsiaalhoolekande eelarve maht on 2012. aasta tasemel.

Seoses elektriautode saabumisega oli eelmisel aastal plaanis tööle võtta koduhooldustöötaja.

See plaan ei teostunud, aga mõte on endiselt olemas ja selle aasta eelarves on arvestatud avahooldustöötaja töölevõtmisega alates 1. aprillist, samuti elektriautode ülalpidamiskuludega (kindlustus, elektrikulu). Mullu rakendasime hooldajat kahele puudega lapsele.

Rohkem taotlusi ei esitatud. Kuna puudega lapse hooldajale toetuse maksmise korras on tingimus, et hooldaja võib olla isik, kes ei saa puudega lapse hooldamise tõttu töötada, oli pöördumisi vähe. Hooldajatoetuse määrad on aastaid olnud samal tasemel, mis ei vasta tegelikule töömahule.

Tänavu muutuvad kõik hooldajatoetuse määrad alljärgnevalt:

  • raske puudega täisealise isiku hooldamine - 20 € (oli 16 €);
  • sügava puudega täisealise isiku hooldamine - 30 € (oli 26 €);
  • keskmise puudega kuni 18aastase lapse hooldamine - 30 €;
  • raske puudega kuni 18aastase lapse hooldamine - 50 €;
  • sügava puudega kuni 18aastase lapse hooldamine - 50 €.

Kuna lapsehoiuteenuse osutamise võimalus puuetega lastele vallas puudub, on riigi eraldatud raha kasutatud vaid toetuste maksmiseks ja abivahendite ostuks.

Hooldekodudes on praegu 21 valla eakat inimest.

Teenust ostame 15 hooldekodult.

2013. aastal tõuseb hooldekodudes kohamaksumus 5-7%.

107-le raske ja sügava puudega täiskasvanud inimesele on määratud hooldaja.

On otsitud võimalusi, et hooldaja elaks hooldatavale võimalikult lähedal ning oleks haigekassa kindlustusega.

Seetõttu olid ka kulud 2012. aastal hooldajatoetuste maksmisel planeeritust väiksemad.

Vallal on 25 sotsiaalkorterit, mida antakse ajutiseks kasutuseks isikutele või perekonnale, kes ei ole ise suutelised endale eluaset tagama. Eelarves on kuludena kajastatud summad sotsiaalpindade ülapidamisele, mis on reservis (Puigal üks korter, Parksepas kaks, Väimelas üks korter). Remonti vajavad Väimelas Lapi teel asuv kahetoaline korter ja kaks tuba Parksepas.

Sünnitoetus, lapse aastaseks saamise ja 1. klassi astumise puhul makstav toetus ning matusetoetus tänavu ei muutu.

Toimetuleku toetust maks takse riigilt selleks eraldatud summadest ning riigi kehtestatud tingimustel. Eelmise aastaga võrreldes on korrigeeritud eluasemekulude piirmäärasid - peamiselt elektri hinna 40% tõusu tõttu. Toimetulekutoetuse taotlejate arv iseenesest on vähenenud: kui 2012. aasta algul oli toetuse taotlejaid 59, siis 2012. aasta lõpus oli neid 42. Samas on toetuse taotlejate hulgas üle poole neid, kes on teinud seda pikka aega.