Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus (KOKS) usaldushääletust ei tunnista, mistõttu otsustas volikogu esmaspäeval hoopis selle üle, kas valida vallavanem uuesti ametisse või mitte.

Noarootsi vallasekretär Evi Öövel selgitas, et vallavanema juunis esitatud tagasiastumisavaldust ei saa tagasi pöörata. See rahuldati ja nüüd toimus teise avalduse alusel tagasivalimine.

Enne hääletust volikogu liikmete esitatud küsimustest koorus välja, et Krooni lahkumise peapõhjus oli vastuseis vallavanema ning Noarootsi põhikooli ja gümnaasiumi vahel, eelkõige vallavanema nõue põhikooli majanduskulu järgmisel aastal kolm protsenti kärpida.

Nii Kroon kui ka vallavolikogu liikmed tunnistasid, et valla ja koolide vahelises suhtluses on palju emotsioone ning asjaliku dialoogi asemel on lähtutud pigem külajuttudest. Siiski olid vallavanem ja volikogu esimees ühel meelel, et tekkinud probleeme on võimalik lahendada ja konfliktiosapooli ühe laua taha istuma saada.

Aivar Kroon ütles, et teab, kes üheksast volikogu liikmest tema poolt ja kes vastu hääletasid. Tema sõnul olid vastuhääletajad Keskerakonna nimekirjas volikokku pääsenud inimesed ja kooli palgal olijad: „Tegelikult ei juhi Noarootsi valda volikogu, vaid (Noarootsi gümnaasiumi direktor - toim.) Laine Belovas. Sa võid olla ükskõik kui tubli, siin kükke teha või mida iganes, kuid kui võtad vastu otsuse, mis ei meeldi Belovasile, siis ongi konflikt."

Uue vallavanema leidmiseks otsustas volikogu välja kuulutada konkursi. Uus vallavanem tuleb valida kahe kuu jooksul, vastasel juhul peab volikogu laiali minema.