Reede keskhommikuks oli öine vihmasadu taandunud ning vaatamata pilvisele tae-vale ja jahedavõitu tuulele olid nii kauplejad kui ostjad Türi Lillelaadal kenasti kohal.

„Neljapäeva õhtu ja öö enne laada algust oli kui õudusunenägu. Vihm oli haljasalad kauplemiskohtade juures pehmeks muutnud, katsusime seda poole ööni nii palju, kui võimalik multšiga katta, hommikul tuli aga lausa autokoormate viisi ja bobcati abil teid peene saelaastuga tugevdada," ütles laada peakorraldaja, Türi Aianduse ja Mesinduse Seltsi juhatuse esimees Liivi Lohvart. „Ühe ööga sadas maha 15 mm, mis on tervelt poole kuu sademete norm."

Kui riigikogulane Ene Erg-ma ja Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann oma sõnavõttudes laadale kordaminekut soovisid, käis lillelettide ümber ja puukoolide müügiplatsidel vilgas kauplemine. Juba ennelõunal laadale saabunud soomlasedrootslased olid osa oma suurtest kandekottidest suutnud istikutega täita ja askeldasid nendega kauplemisalal ringi. Tore oli vaadata kuidas seljakotist piilus kodumaine tulbiilu või mõni laadaline tassis endast suuremat puukest liiklusvahendi poole.

Liivi Lohvarti sõnul nägi ta eemalt tulemas ühte laadalist, suur kõikuv päiksevari käes, lähemal vaatlusel osutus päikesevari aga hoopis jalaka leinavormiks.

Hindadest rääkimise tahaks jätta muidugi aiainimestele, aga seda oli kuulda nii mitme laadakülalise suust, et müüt sellest, kuidas euro hinda ei tõsta, ei pea ka siin paika. Loomulikult riputab oma kaubale hinna külge müüja, mitte korraldaja.

Oma kogemusest lähtudest võin öelda, et euro ühe väikese värske marineeritud kurgikese ja kaks eurot topsi saaremaise koduõlle eest tundus ikka paljuvõitu küll. Samas oli kõigil võimalik pakutavat kaupa enamasti ka maitsta, nii ühe leti eest teise ette rännates võis ilmselt hulga eurosid kokku hoida.

Puukoolide esindajate sõnul pole viimase kolme-nelja aasta jooksul viljapuude hinnad muutunud, 10-13 euro eest võis saada koduaeda noori õunapuid küll ja küll. Üheks nõutumaks lilleks oli kollaste ja oranžide õitega püvilill.

Kui pisut tusase ilmaga reedene kauplemispäev õhtusse sai, tulid päikeselised laupäev ja pühapäev ning laadaplatsi täitsid lisaks võõramaalastele ka kohalikud kaubanõudlejad. Eelmisel päeval pisut tühjad olnud söögikohad täitusid samuti rahvaga ning alati päikeseline ja rahvarohke lillelaat sai täistuurid peale.

Arvan, et lillelaat on Türi linna jaoks aasta tippsündmuseks, sellel päeval külastab meie linnakest tõenäoliselt rohkem väliskülalisi kui kogu aasta jooksul kokku. Tänud neile, kes terve aasta selle nimel vaeva näevad, et meil oleks maikuus kolm päeva laadamelu millest osavõttu tuhanded hiljem tänuga meenutaksid, vähemalt siis, kui silmitsevad aiauusikud mis laadalt kaasa toodud ja nende koduaias kena koha leidnud.

Lillelaat kui aiapidajate olümpiamängud

Helir-Valdor Seeder
põllumajandusminister

Hea maa- ja aiandusrahvas! Türi lillelaat on kujunenud Türi valla kaubamärgiks ja Eesti aianduse lipulaevaks ning omab suurt märgilist tähtsust tervele maakonnale. Võib öelda, et lillelaat on Türile ja aiapidajatele sama oluline kui olümpiamängud spordiliikumisele.

Aiandus on arenev valdkond, mida võib laias laastus jagada kaheks. Esimene pool on Eesti professionaalne aiandus, mis on orienteeritud tootmisele ja müümisele nii köögivilja-, puuvilja-, marjakasvatuse kui ka iluaianduse osas. Aiandustootmine vajab meil siiski riigi poolt suuremat abi ning tähelepanu. Viimastel aastatel vaid 61% Eestis tarbitavast köögiviljast olnud kodumaine.

Kõige keerulisem on olukord värskete puuviljade ja marjade osas. Isevarustatuse tase selles tootmisharus kõigub sõltuvalt saagist suhteliselt palju. Näiteks kahel eelmisel aastal suutsid Eesti tootjad katta vaid 8% Eesti siseturu vajadusest.

Aianduse teine pool ehk hobiaiandus, mida võiks nimetada ka elustiiliks, kätkeb endas nii iluaiandust kui ka oma tarbeks tervislikku ja mahedat marja-, puu- ja köögiviljakasvatust. See osa aiandusest, mida viljeletakse enda rõõmuks ja esteetilise rahulolu saavutamiseks, on selges kasvutrendis. Kõike seda tuleb tunnustada ja väärtustada, sest aiandusega saavutatav rahulolu, ilumeele areng ja hingerahu on inimesele hindamatu väärtusega.

Soovin Türi lillelaada korraldajatele ja aiandushuvilistele entusiasmi jätkamaks lillelaada traditsioone ning aianduse propageerimist.
_____________________________________

Elmar Zimmer
Seedri puukool

Kui nüüd naljatamisi öelda, siis Türi lillelaat ongi minu elu, sest kaubeldud on siin juba aastakümneid, alates kusagil kaheksakümnendatest. Alguses sai loomulikult käia oma koduaia kaupa pakkumas.

Minu arvates on ka laat aasta-aastalt paremaks läinud. Meie pakutava kauba hinnad on viimastel aastatel püsinud stabiilsena, aga kaua see niimoodi ilmselt jätkuda ei saa, sest kasvavad energia- ja kütusehinnad sunnivad ka meid hinnapoliitikat üle vaatama. Kui kulud suurenevad, siis ei saa müügihind igavesti püsima jääda.

Evalin Ilves
Ärma talu perenaine

Ma olen Türi lillelaadal käinud üle 15 aasta ja pole kunagi pidanud pettuma. Sel korral oli ilmataat küll avapäevaks paraja vingerpussi organiseerinud - suur sadu öösel ja külm tuul reedel, ent külalisi see ei paistnud häirivat. Müüjatel näis olevat küll raske, osa olid õrnemad taimed autosse jätnud.

Minugi suvikõrvits kaotas külmas tuuleiilis mõned lehed, aga jõudsin taimedega õnnelikult Ärmale ning istutasin need samal õhtul kasvuhoonesse. Minu õnn, et meie koerad nii rahulikult autos magasid ja lasid mul laata nautida. Pärast olid nad väga huvitatud toidukoti sisust - laadalt on ju lausa kohustuslik osta ehtsat suitsusauna sinki või põdravorsti. Tore oli, suur tänu korraldajatele!