Gruusia sõda ja mulli lõhkemine

Detsembris 2007 ennustas Mang Maalehes 2008. aasta kohta: “August on järjekordselt rahutu kuu, kus juhtub midagi ehmatavat ja ootamatut. /.../ See võib tähendada kas mingit looduskatastroofist tulenevat kaost, mis viib suurte sotsiaal­sete rahutusteni, või terroriakte, tööstusavariisid, mis viivad koguni rahvusvaheliste konfliktideni. /.../

Keeruline aeg kestab 3.–25. augustini, siis hakkab raugema.”

Mis tegelikult juhtus? 7. augustil 2008 puhkes Venemaa–Gruusia sõda, mis kestis 16. augustini ja mille järelmid kõigutavad maailma julgeolekut siiani.

2008. a septembri kohta kirjutas Mang: “Raha ja börsindusega seonduv on jätkuvalt segane. Kinnisvarahindades on näha suurt kõikumist.”

Mis juhtus? 15. septembril 2008 tekkis USA ja seejärel kogu maailma rahanduses paanika. USA suuruselt neljas investeerimispank Lehman Brothers kuulutas välja pankroti – suurima Ühendriikide ajaloos. Ülemaailmne kinnisvaramull lõhkes nii suure pauguga, et paha haisu on ka Eestis siiamaani tunda.

Mullu detsembris kirjutas Mang 2009. aasta kohta: “Peaminister Andrus Ansipi jaoks on aasta esimesel poolel kõige pingelisem ja keerukam aeg märts, kus võidakse nõuda tema tagasiastumist.”

Kuidas peaministril läks? 5. mail 2009 otsustas Keskerakond algatada Riigikogus peaminister Andrus Ansipi umbusaldamise. Umbusaldusavaldusele kirjutas alla 37 rahvasaadikut. 13. mail toimunud hääletamine kukkus läbi – selle poolt oli 35 ja vastu 53 saadikut.

Edgar Savi­saare kohta kirjutas Mang: “Taas kuulatakse te­da tähelepanelikult. Savisaar võidakse küll valida europarlamenti, kuid vaevalt ta ise sinna tahab.”

Kuidas läks? 7. juunil 2009 toimunud europarlamendi valimistel sai Savisaar mandaadi, kuid vastavalt enne valimisi lubatule loobus sellest, tema asemel läks Brüsselisse Vilja Savisaar.

Statistilise vea piirid

Otse loomulikult võib Mangi ettekuulutustest leida ka selliseid, mis täide ei lähe. Visaku esimene kivi nende pihta see ekspert, kellel kõik ennustused täituvad.

Vägisi tükib paralleelina meelde see, kuidas Andrus Ansipit kotitakse, öelgu või tehku ta mis tahes. Juunis 2005 (sic!) ennustas Ansip kriisi ja kinnisvarahindade dramaatilist langust ning manitses kodanikke kergekäelise laenamise pärast. See oli tema kui peaministri kohus kuumenema kippuvat majandust jahutada.

Mida ütlesid eksperdid? Et Ansip keerutab tolmu. Mida ütles ajakirjandus? Et peaminister külvab paanikat.

Novembris 2007, kui kriis oli juba õhus, ütles Ansip: “Kui keegi nimetab praegust olukorda kriisiks, siis sellises kriisis ma ainult tahaksingi elada.” See oli tema kui peaministri kohus jahtuvasse majandusse optimismi süstida.

Mis tsitaati kasutatakse Ansipist rääkiva loo puhul nüüd ja igavesti? Ühe korra võite arvata.

Mis Mangi ettekuulutuste täpsusse puutub, on Igor Gräzin öelnud nii: “Erinevused Eesti Panga ja Igor Mangi ennustuste vahel jäävad statistilise vea piiridesse selle vahega, et minu nimekaim mõjub usaldusväärsemalt.”

Igor Mangi horoskoop 2010. aasta kohta ilmub 23. detsembri Maalehes.