mees, profijalgrattur Tanel Kangert, saavutas kõrgetasemelisel Abu Dhabi tuuril üldvõidu! Selja taha jäid selle ala kuulsused, itaallane Nibali ja hispaanlane Contador, mõlemad minu suured lemmikud.

Rattahooaja lõpetuseks oli see uhke saavutus, millele paraku meie riigitelevisioon pühendas pühapäevaõhtusest 20-minutisest spordisaatest vaid alla 1 minuti. Mõõtsin spetsiaalselt aega ja ootasin, et kui vehklemisnaiskonna võidu kajastamisele oli kulunud täpselt 10 minutit, siis mitu lauset Taneli võidule ka pühendatakse. No ei ole meil enam ühtki TV sporditoimetajat, keda individuaalsed sooritused (kerge- ja raskejõustik, suusatamine, jalgratas, ujumine jne.) huvitaksid, ETV-s ikka üks ja seesama kohalik klubikorvpall, sekka vahel natuke jalg- ja võrkpalli, mida tõelised fännid ise kohapeal vaadata saaksid. Tour de France’ile, Giro’le või Vuelta’le suudavad vähesed kohale sõita, samas on sealgi meie ratturid pidamas karmi võitlust iseenda, kilomeetrite ja mägedega. Siiski nägin kõrberiigis Abu Dhabi tuuri ülekande ajal trassi ääres gruppi inimesi eesti lipuga, kuhu oli suurelt TANEL maalitud. Sportlased esindavad Eesti riiki sageli palju väärikamalt kui TV-kaadrid meie poliitikute nägudest kasututel rahvusvahelistel kogunemistel.

Tore oli kuulda Eurospordi kommentaatorite juttu, kes samuti rõõmustasid eestlase edu üle hooaja viimasel nimekamal tuuril ning leidsid hulga kiidusõnu Taneli aadressil, muu hulgas nimetasid teda Astana klubis Nibali ja Aru abilisena hindamatuks „tööhobuseks“, kes sai võimaluse ka iseendale nime teha, poodiumile tõusta ja võitja särki kanda.

Võtaks keegi mu nurinat eesti spordi kajastamise ühekülgsuse üle kuulda, siis soovitaksin neile pikemat eraldi saadet, kasvõi kord nädalas, kus arutatakse erinevate alade seisu üle, intervjueeritakse sportlasi, räägitakse võimalustest ja tulevikust spordijuhtide ja treeneritega, ka olümpiavõitjate ja maailmas kuulsust kogunud endiste sportlastega. Kui ETV põhiprogrammi ei mahu, siis on olemas ju ETV2. Meie kommertskanalid ei räägi spordist üldse. Võtkem eeskuju kasvõi soomlastelt, neil on sport suure au sees ja ka TV ülekandeid või arutelusid toimub kordades rohkem.

Mõelgem selle üle, et meie sportlased muudavad väikse Eesti riigi suureks!