On käimas arutelud Metsaseaduse muutmiseks. Ega avalikult seda veel polegi kusagil näha, aga siit-sealt on siiski võimalik järele uurida, mida muuta tahetakse.

Hakatuseks siis §2, mis puudutab metsaseaduse põhimõtteid. Siiani kehtiva seaduse eesmärk on metsa kui ökosüsteemi kaitse ja säästev majandamine. Parandusettepanekus ei räägita enam kaitsest ega säästmisest, vaid ainult jätkusuutlikust majandamisest!

Nojah, olen sellist juttu ka kuulnud, kui üks metsafirma, kelle tööstiili kuulub üksnes lageraie ja kelle lankidel pole ma kordagi näinud ühtki metsaistutajat ega noorendiku hooldajat, väidab olevat oma eesmärgiks jätkusuutliku majandamise. Kui metsa ei uuendata ja hooldamisele raha ei kulutata, siis ongi metsamajandus taolise omaniku jaoks kindlasti tululik.

Ostetud mets lageraie korras maha ja kõik edasine jäägu looduse meelevalda. Kümne aasta pärast sealt veel suurt midagi veel võtta pole, aga 20 aasta pärast kindlasti on ja võib uuele raieringile minna. Küllap leiab ka sobiva raieliigi, mis liberaalseks nuditud seaduse raamidesse mahub. Siis juba saab arvestatava koguse energiapuitu, kui võpsik taas giljotiiniga paljaks tõmmata. Väärtuslikke metsapuid iseenesest tavaliselt juurde ei tulegi, kui lähedal pole isegi nii palju küpset metsa, kust seemneid leviks. Selline metsamajandamine hakkab sarnanema põllupidamisega, ainult selle vahega, et künda ja külvata polegi vaja ja tsükkel on sutsu pikem kui põllul.

Kas seda siis nimetatakse kaasajal metsade jätkusuutlikuks majandamiseks?