Olen minagi mitmel korral kritiseerinud RMK suuri lageraieid ja raskete masinatega mülkaks muudetud metsasihte. Samas vaatan tunnustavalt riigimetsa istutatud noorendikke, nende hooldamist ning mõistlikult tehtud harvendusraieid. Ka RMK matkaradu olen kasutanud, olgugi et endal samuti mets olemas. Kuid kui linnast lapselapsed maale tulevad või kaugemalt külaline Eestisse satub, siis läheme ikka mõnele rabamatkale, kus olemas mugavad laudteed ja vaatetornid.

Võimalik, et just tänu matkaradadele on kasvõi Oandu-Ikla trassi äärne riigimets spetsiaalselt paremini korras, on ilusti tehtud harvendusraied ja hooldatud noorendikud, rääkimata korras teedest või puhkeplatsidest koos grillimis- ja lõkketegemise võimalustega. Mõnes kohas saab ujuda ja on isegi riietumiskabiinid. Matkamaju pole ma ise kasutanud, kuid needki on mitmes kohas olemas, et rändaja saaks ööbida. Metsapuhkuse veetmise võimalused on meil suurepärased ning neid pole häbi ka väliskülalistele näidata/pakkuda.

Kust siis võis rahandusministri ajju sigineda idee, et äkki saaks puhkealade haldamis- ja hooldamiskulude arvelt 4,1 miljonit kokku hoida ning täiendavalt riigieelarvesse suunata? Kahtlustan eraettevõtjatest nõuandjaid.

Olen mõnikord RMK majandustulemusi uurides tulnud mõttele, et suurte raiemahtude juures paistab nende kasum justkui nigelapoolne. Kuid kui hakkan RMK-d võrdlema tuntud suurte metsafirmadega, kes minu lähikonnas metsi majandavad, siis tulen järeldusele, et suurt kasumit saavad teenida ainult need, kes palju raiuvad, kuid jätavad langid looduslikule uuenemisele. Puidu kokkuostuhinnad on ju ühesugused nii RMK-le kui mistahes erafirmale, seega raietulud ühiku kohta enam-vähem samad. Erinevus on kuludes pigem selles, kui palju kvaliteetse tulevikumetsa uuenemiseks panustatakse. Ses suhtes

kerkib RMK suurte erametsade majandajate, kasvõi mõnegi TOP-10 suuromaniku, rivis ikka astmete võrra kõrgemale. Ja kui sinna juurde lisada veel kulutused kogu rahvale pakutavatele tasuta hüvedele (matkarajad, puhkealad, seene- ja marjametsad) ning arvukad majandamisest väljas olevad kaitsealad, siis ei pigista kuidagi suuremat kasumit välja. Ainus laristamisele või uhkeldamisele viitav asi oli vast uue kontorihoone ehitus Tallinna südalinna kallile krundile ja äärelinna vaiksest männimetsast välja kolimine - kuid see tegu on juba tehtud…

Sester ja mõttekaaslased tegelgu pigem erakondade rahastamise lõpetamisega. Mina tahaksin sellist riiki, kus parteid ja erakonnad oma poliitikat vaid sinna kuuluvate liikmete taskust kogutud liikmemaksude abil rahastaksid.

RMK koos oma nõukoguga jäägu siiski rahvast teenima, sest riigimets ei kuulu ainult neile, selle omanikud on kõik Eesti kodanikud, nii linna- kui maarahvas.