Veel on õige aeg teha juttu eestimaistest orhideedest, ehkki mõned neist on ära õitsenud, teistel jälle parim aeg ees.

Minu metsas jõe ääres on hetkel teada kolme liiki orhideesid, ükski neist ei kanna käpa nime. On suur käopõll, pruunikas pesajuur ja laialehine neiuvaip. Neist kaks esimest on juba ära õitsenud, neiuvaiba aeg tuleb alles juuli teises pooles.

Sünnikodu küla metsades kasvab lõhnav ööviiul ehk kahelehine käokeel, kaunis kuldking ning hiljuti leiti sealt veel aasta orhidee – kõdu-koralljuur.

Ümbruskonna metsades ja vanades karjäärides aga kasvavad balti sõrmkäpp, vööthuul-sõrmkäpp, kahkjaspunane sõrmkäpp ning soo-neiuvaip. Neist viimase kasvuala on suur ning õitsemisaeg alles tulekul. Kindlasti on liike rohkemgi, kuid kõiki pole seni üles leidnud. Soised alad vajavad veel avastamist, mõned üksnes saartele ja Läänemaale omased liigid jäävadki siinkandis nägemata.

Kuna sel aastal olen tavapärasest rohkem metsade vahel ringi liikunud, siis olen kodukandis uusi kasvukohti avastanud. Viimaseks leiuks oli vööthuul-sõrmkäpp riigimetsa tee äärsetel kraavikallastel. Ostsin hiljuti ilmunud raamatu „Eesti orhideed“ ning selle abil saab käpalisi nüüd hõlpsamini määrata. Nii ka piltidel oleva vööthuul-sõrmkäpa.