Looduskalender kirjutas juba eelmisel nädalal, et kollane võhumõõk õitseb. Vaatasin kohe järele, aga siis mul jõe ääres veel kollaseid õisi näha polnud. Vahepeal tuli sabin äikesevihma ja kui täna vanajõe sängi uuesti vaatamas käisin, olidki nad seal olemas!

Siberi võhumõõk, kaitsealune taim, on mõõtmetelt väiksemate, siniste õitega. Tema hakkas palavate ilmadega seekord varem õitsema ja lõpetab nüüd enne kollaseid.

Kollane võhumõõk kasvab niisketes lodudes, luhtades või järvekallastel. Õitsemise ajal paistavad tema suured kollased õied ka muude taimede keskelt hästi välja.

Minu väiksel jõel kaks sängi: vana – looklev ja kinnikasvanud ning uus – süvendatud 1960-ndate alguses ja kohati looked sirgeks kaevatud. Kallastel kasvab laialehelisi põlispuid, sealhulgas ka Aasta Puu 2011 - künnapuu - ning vanajõe sängi põhjas kalmust, münti, kollast võhumõõka ja teisi huvitavaid taimi. Lopsaka taimestikuga jõekäärudes elutseb erinevaid linnuliike. Üks omapärane helin kostab sealt suveõhtuti, justkui töötaks õmblusmasin. Selline on jõgi-ritsiklinnu sirin.