Kilomeeter-paar eemal enam nii vaikne pole, käivad riigimetsa raietööd, kuid võrreldes eelmise aasta vihmase sügisega on praegu lausa kuldne aeg. Heitsin pilgu mitmele väljaveoteele ja need olid tasased, ilma muda ja rööbasteta. Metsamasinad on täpselt needsamad suured Metsised, mis aasta tagasi minu kodukülas ragistasid ja sihte mülgasteks muutsid. Mul on selgelt meeles läinudsügisene võitlus RMK raietööde korraldajaga, et nad mul oma maale ligipääsemiseks kasvõi üheainsa sihi puutumata jätaksid.

Umbes 10 km eemal, kus tänavused raietööd käivad, on teistsugused metsad, pinnas liivasem ja kuivem. Pluss veel suhteliselt sademetevaene suvelõpp ja sügise algus. Ühest tänavusest metsasihist on siin ka pilt, mis tehtud kruusatatud peasihiga ristumiskohast ning kuhu on ladustatud kaugemalt langilt kokku veetud materjal. Mahasõit sihiotsale on tasane ja sinna julgeb ka suur metsaveoauto palkide laadimiseks tagurdada.


Pilt pikast sirgest kruusateest on tehtud lõigul, mida mööda kulgeb ka RMK Oandu-Ikla matkatee. Kui ma viimati seal septembrikuus käisin, oli kraavipervedel veel kõrge rohi. Vahepeal on kaldad mõlemalt poolt ära niidetud. Ühest küljest aitab see ära hoida kuiva kuluheina sisse juhuslikult lendavast sädemest lahti pääsevat kahjutuld, kuid teiselt poolt on niitmine hea ka selleks, et tuleval suvel neil kallastel taas rohkelt erinevaid õistaimi, sealhulgas käpalisi kasvaks. Matkajad käivad ja saavad imetleda Eestimaa kaunist loodust.

Liiga varane niitmine ei ole õige, sest hävitab kasvuhoos või alles õitsvaid metsataimi. Nägin sellist agarust eelmisel suvel ühes erametsas, kus eurorahade toel puhastatud maaparanduskraavi kaldad keset värviliste suvelillede rohkust maatasa niideti. Olin hämmingus, et miks seda just keset kõige külluslikumat õiteaega tehti.

RMK on metsatee äärsete kraavide niitmise jätnud targasti aega, mil rohi kolletunud, lindude pesitsemine lõppenud ning konnad-roomajad talvekorterite poole liikumas. Mõned asjad meie metsades on siiski ka vastutustundlikult ja läbimõeldult tehtud.