Sookurg on külmad ööd üle elanud. Pakane annab veidi järele. Eile ma teda ei näinud ja sõitsin sealt külast segaste tunnetega tagasi. Tänane päev tõi häid uudiseid. Esimene asi oli see, et päevaseid külmakraade oli juba oluliselt vähem, ainult -14. Rõõmu tegi ka kõrgemalt paistev päike.

Rääkisin töökoja juures farmitöölistega, kes parajasti põhupalle vedasid. Seejärel tuli laudast üks talitaja välja ja ütles, et kui tema tööle sõitis, oli kurg küla vahel tee peal. See oli hea uudis, et veel üks väga külm öö on kurel üle elatud. Ka lisas naine, et on näinud, kuidas kurg heinaküüni läheb ja sealt jälle välja tuleb, kui hoone sisemuses elutsev tuviparv suure linnu ilmumise peale paanikasse läheb. Küllap tuvikarja vali tiivaplagin ehmatab samamoodi ka uksest siseneva sookure ära.

Pöörasin auto siloaugu juurde viiva tee otsas ringi ja veeresin tasakesi tagasi. Hoidla vastas üle tee on sovhoosiaegne kütusetankla, kus üks kahveltõstuk parajasti mürises, ja siis nägin seal puude all ka kurge. Mulle tundus, et ta ootas, millal töömehed masinatega lõpuks tema söögikohalt minema lähevad, aina vaatas sinnapoole. Liikusin edasi, kurg jalutas ka suure tee poole. Meie vahemaa oli lõpuks vaid 10 meetrit, aga seisev auto teda ei häirinud. Vaatas keset teed, nagu püüdes otsusele jõuda, kummale poole edasi. Tegin autoaknast pilte ja kodus neid vaadates märkasin, et tee äärses taluõues puude all uudistab üks sinises jopes naine. Kõik farmi lähedal elavad inimesed elavad sookure saatusele kaasa.

Sookurg otsustas tuldud teed tagasi tankla poole minna. Sealt on parem jälgida, millal masinad ja inimesed kiletunnelite juurest ära lähevad, plats vabaks jääb ja saaks sööma minna. Vahepeal oli janu tulnud ja kurg ampsas maast lund. Mis teha, kui lahtist vett kusagilt võtta pole.

Tegin sookurest palju võtteid, aga portree puhul on teravus tahapoole puuokstele läinud. Kiusatus ka viletsamaid pilte blogisse panna on siiski suur. Ilus ja vapper lind ikkagi!

Lugesin mälus, kui palju kordi ma seda sookurge alates oktoobri algusest olen näinud. Tänane kord on üheksas. Metsablogis on kurest enne juttu ja pilte olnud 3. oktoobril, 26. oktoobril, 7. novembril, 11. novembril, 14. jaanuaril ja 3. veebruaril.