Metsaseaduse järjekordsete muudatuste eelnõus on muu hulgas juttu ka kuusikute lubatud raievanuse vähendamisest seniselt 80 aastalt 60-le. Lihtsurelikule on ainuüksi eelnõu selgituste lugemine juba paras peavalu, seda peamiselt keeruliste terminite tõttu. Minimaalne mahuküpsus, hinnaküpsus, optimaalne raievanus ja teised sellised välistavadki siiani kasutusel oleva kuusikute lubatud raievanuse saabumise 80-aastaseks saamisega. Muudatus puudutab esialgu siiski vaid viljakate kasvukohtade kuusikuid.

Raie varasemaks toomisega eeldatakse paremat süsiniku sidumist metsades, puiduturule täiendava koguse palgi (minu arvates peenpalgi) suunamist, kahjustuste (tormimurd, üraskid) vähendamist kuusikutes ning metsade kiiremat uuenemist. Samas nenditakse, et palju erametsade kuusikuid jääb meil nagunii looduslikule uuenemisele, mis omakorda tähendab, et langid ei uuene enam kuuse, vaid lehtpuudega.

Paralleelselt tegeletakse elurikkuse kaitseks metsa tüpoloogiliste vajakute määramisega ja nende vähendamisega. Kas lugeja sai viimasest lausest aru? Mina veerisin seda vähemalt 5-6 korda ja järeldasin, et julgetakse ikkagi tunnistada, et kui kuusikul vanaks, kasvõi 80-aastaseks kasvada ei lubata, siis sealne elurikkus paratamatult ka väheneb.

Miskit oli seadusemuudatuses ka metsaregistri kohta. Esialgu ma siiski loodan, et metsaomanikule ei hakka see register aeg-ajalt saatma meeldetuletusi (nagu seda maksuamet teeb) või registrisse sisenedes kukub mõni eraldis erksates värvides plinkima, kui sealse kuusiku mahuküpsus on kätte jõudnud ning tuletatakse omanikule meelde – aeg on raiele minna!

Selle jutu juurde sobib hästi pilt minu vanast kuusikust, kus leidub nii lamapuitu kui jalal seisvaid üle 100-aastaseid vanakesi. Katsugu keegi teine siin otsustada, kuidas mina peaksin oma metsa majandama! Üks tilluke tegelane kõduneva rondi keskmises augus peletab sissetungija kohe eemale.

Aga ikkagi – mis asjad need metsa tüpoloogilised vajakud on? Kes teab, palun selgitage.

Muide, see on mu metsablogi 1800-s postitus – armastusest metsa vastu!