Metsad siin on praegu väga tuleohtlikud, seepärast on ka iga metsas töötav masin potentsiaalne ohuallikas. Ka saeketi alt võib lennata säde ja krõbisevkuiva metsaaluse süüdata. Praegusest tuleohust metsas pole kuigi palju räägitud ja võib-olla ei olegi Eestimaa igas kandis nii kuiv kui meil.

Meedias on juttu olnud küll kännustikest alguse saanud metsapõlengutest, ometi tasub kuivaperioodi püsima jäädes kõigil metsas liikujatel, marjulistel või metsatöölistel, väga ettevaatlik ja hoolikas olla. Iga vedelema jäänud klaasikillust võib päikese toel põleng tekkida, seepärast korjakem killud või ka kellegi teise varem jäetud pudelid üles, rääkimata ise sodi metsa viskamisest.

Just kuiva ja kuuma ilma tõttu pole ka mina eelmisel aastal istutatud kultuuride hooldust seni plaani võtnud. Tundub riskantne jätta väikesed kuused järsku põletava päikese kätte, kui nende ümbert rohttaimed ja lehtpuuvõsa kõige palavamal suveajal maha lõigata. Ehk jõuab seda teha natuke hiljem.

Enamasti on Eestis ikka olnud mure liigsete sademete ja lopsaka rohukasvuga, mis väiksed okaspuutaimed enda alla matab. Tänavune suvi on selles mõttes suisa vastupidine.

Maainimestel ja metsaomanikel on kombeks ilmaolusid jälgida ja nende järgi oma tegevusi planeerida, olgu selleks siis raietööd või kultuuride ja noorendike hooldus.