Täna on viimane tähtaeg tulusid deklareerida, seda ka füüsilisest isikust ettevõtjal, lühendatult FIE-l. Eks see üks stressi põhjustav toiming ole, mida püüaks nii kaugele edasi lükata kui võimalik. Ise edastasin andmed nädal aega tagasi, tulemus on ka teada ning pean sotsiaalmaksu juurde maksma.
Järgnevalt jagan mõningaid üle 20 aasta pikkusi kogemusi FIE-na.

Maksuamet sundis mind juba 1994.a. registreerima FIE-ks, sest olin hakanud omandireformi käigus tagastatud hoonesse jäänud ja sealseid ruume rentivatelt asutustelt saama üüritulu. Esialgu tundus FIE-ks olemine isegi kasulik, sest maja vajas remonti ning rendisummad kulusid täies mahus ära. Teha oli palju ja raha kõigeks vähe.

Tööd maja remondil kestsid pidevalt edasi ning kui olin mõni aeg hiljem saanud ka tagastatud maa ja metsa omanikuks, siis lisandusid FIE tegevusalade loetellu veel metsandus, puidu müük ja metsakasvatus. Metsa müügist saadud tulu kulus hoone remontimisel marjaks ära ning makstud arved võis kuluks kanda.

Kui ettevõtluse tulemilt ka FIE sotsiaalmaksu ära maksin, siis oma tarbeks enam midagi ei jäänudki. Olin maksuameti lõa otsas. Sellest ajast, mil pensionile jäin, ei pea õnneks igas kvartalis enam sotsmaksu maksma, vaid teen seda kord aastas, muidugi juhul, kui ettevõtluse tulem on positiivne. Tulumaks arvutatakse alles pärast sotsiaalmaksu ettevõtlustulult mahaarvamist. Seega koorib riik FIE-lt algul 33% ja kui midagi pärast tulumaksuvaba miinimumi mahaarvamist veel järele jääb, siis sellelt 21%, varem ka rohkem.

Üksainus positiivne pool fie-nduses on siiski see, et osa tulust võib 10 päeva jooksul pärast laekumist kanda erikontole, mida võib järgnevatel aastatel kulutada ettevõtlusega seotud investeeringuteks. Koos kulutamisega muutub erikontolt võetud summa automaatselt taas ettevõtlustuluks.

Miks ma siis enam metsa raiuda ei taha? Viimasest tulu andnud raiest on juureolev pilt tehtud 23.novembril 2010. Pärast seda pole ma ei lageraiet ega harvendusraiet teha lasknud. Ja seda mitte põhjusel, et mets otsas oleks või ei oska rahaga midagi peale hakata, vaid seepärast, et pean üle poole oma vara riigile jagamist ebaõiglaseks. Niigi maksan igal aastal maamaksu, pensionilt võetakse tulumaks maha, VEP-i tasu maksustatakse tulumaksuga alates 2010.aastast, metsakasvatusega seotud toetused deklareerin ettevõtlustuludesse ja lähevad samuti maksustamisele.

Aga oma töö, mis ma metsas teen: taimede hooldus, võsalõikus? See ei kajastu mitte üheski kululahtris. Ma polegi inimene, hooliv metsaomanik, olen FIE.

Küll aga võiksin oma esiisade maad-metsad maksuvabalt maha müüa ja ei pea riigile sentigi maksma. Nii paljud ju teevad ja tundub, et riigile ongi kasulikum, kui tülikaid maaomanikke vähem ning aktiivselt tegutsevaid metsafirmasid ja maata palgatöölisi rohkem. See teeb kurvaks.

Lõpetuseks tahan öelda, et väikemetsaomanik väldibki sihilikult selliseid raieid, mis talle suure maksukoormuse kaela toovad. Ärgem nimetagem meid passiivseteks, oleme pigem ettevaatlikud.