Meil kõigil, isegi väikseimas külasopis paiknevatel majapidamistel, on pooleldi sundkorras, enamasti siiski vabatahtlikult, sõlmitud prügiveofirmadega lepingud. Kodude juures on olmeprügi tarvis kas suuremad või väiksemad konteinerid, mida prügifirma aeg-ajalt tühjendab. Siinses alevis on suuremate parkimisplatside ääres konteinerid nii vanapaberi ja papi kui klaas-, metall- ja plastpakendite tasuta äraandmiseks. Iga toidukaupluse kõrval või sees on pandipakendite tagastamise taara-automaadid ja saadud tšeki eest võib poest jälle uut pakendatud kaupa osta.

Alevi äärde on välja ehitatud jäätmete kogumise jaam, kuhu saab viia kõlbmatuks muutunud elektroonikaseadmed, vanad elektripliidid, külmikud, kemikaalide ja värvide purgid, vana mööbli, rehvid ja veel palju muud. Ehitusjääkide äraveoks saab tellida kohale suure konteineri. Viimane teenus on siiski tasuline, kuid olude sunnil enamasti paratamatu.

Kõik peaks nagu läbimõeldult korraldatud olema, kuid…

Vaadates juuresolevat pilti riigimetsa äärt pidi kulgevast kraavist, ei saa siiski öelda, et kõik inimesed metsa vastu austust üles näitaksid.

Prügi sisu vaadates tundub, et seda on teinud keegi autojuht, kes masinas lõunat sööb ja pudelist Farmi piima joob. Pikapeale koguneb kabiini hunnik taarat ja kusagile see maha sokutatakse.

Olen pidevalt jälginud metsameeste töökultuuri. Varem oli mõnel mehel kombeks tühi õlinõu metsa maha jätta, nüüd on see komme õnneks kadunud. Ka lõunaleib süüakse kännul istudes ära, nii et ühtki karpi, pudelit või kilekotti maha ei jäeta. Riidlesin kord külamehega, kes lutsukomme metsas sõi ja läikivad kommipaberid nagu värvilised jõuluehted maha poetas. Korjasin need kokku ja küsisin, kas sinu omad? Muidugi olid. Edaspidi pistab paberid tasku.

Augustikuust tänaseni on nii riigimetsas kui naabruses olevates erametsades palju masinaid liikunud, mitmeid võsalõikajatega töömehi olnud ja palju rekkaid materjali ära vedamas käinud. Pildil olevale metsakraavile ladustas RMK sügisel oma palke. Mingit sodi seal varem ees polnud. Kuna harvesterijuhid ja forwarderi mehed prahti maha ei jätnud, siis ei oska ma kraavis nähtud piimapudelite kohta muud arvata, kui et need lendasid mõne metsaveorekka kabiinist. Kibedal tööajal need mehed elavadki autos, söövad ja magavad seal, kui sõidumeerik aja parajaks tegemist nõuab.

Kui ma nüüd kogemata kellelegi liiga olen teinud või põhjuseta süüdistanud, siis vähemalt nimesid mul pole. Metsast lugu pidavad inimesed, nagu seda kõik metsamasinatel töötavad mehed eeldatavalt võiksid olla, mõelge sellele, et mets on teile tööd ja teenistust pakkunud. Olgem väärikad ja ärgem näidakem metsale inimühiskonna räpasust ja hoolimatust.