ÜRO on kuulutanud 2011.aasta rahvusvaheliseks metsa-aastaks. Eestiski on planeeritud palju erinevaid metsateemalisi võistlusi, kokkutulekuid, seminare, talguid jne. Aga ennekõike oleksin huvitatud tõsistest aruteludest teemal: kuhu tüürib Eesti metsandus?

Kas jätkuvalt nähakse metsas lõputult taastuvat loodusressurssi, millest saavad kasu metsatööstus, sooja- ja elektritootjad, eksportijad ning mis annab tööd ja sissetulekut paljudele inimestele, äriühingutele, talumeestele ja ka väike-metsaomanikele. Või on oma seisukoht öelda ka teistel ühiskonnaliikmetel, nagu loodushuvilised, matkajad, jahimehed, kunagised riigimetsamehed jne. Milliseid ohte metsale ja loodusele üldse toob kaasa püüd riigi majandust loodusressursi najal tõusule upitada? Kas kordub esimese iseseisvusaja priiskav metsakasutus? Kas metsast saadavat tulu osatakse tarkadeks investeeringuteks kasutada ja kas me (omanikud ja kogu ühiskond) tagatipuks hoopis vaesemaks ei jää?

Kuna tulemas on riigikogu valimised, siis küsiksin hea meelega mõnelt oma piirkonna kandidaadilt, millised on tema isiklikud suhted metsaga ja millisena ta näeb Eesti metsade tulevikku. Loodetavasti saab seda teha kandidaadiga ka arvuti teel suheldes, sest vaevalt vanamoelisi, erakondliku propaganda maigulisi saalikogunemisi nende valimiste eel väikestes kohtades enam tehakse. Üks laperdav ja suur tundmatu reformimehe valimisportree oli eelmisel nädalal toidupoe parklas küll juba 3 autokohta hõivanud – ja see tekitas pigem trotsi kui huvi. Olen otsustanud, et annan oma hääle seekord inimesele, kelle isikuomadused, loodussäästlik mõtteviis ja terviklik maailma nägemine ületavad erakondlikke raame.

Ootan, et metsade majandamise teemal räägiks kaasa terve ühiskond, mitte ainult metsaomanikud ja –töösturid. Ootan, et metsa-aasta puhul räägitaks senisest rohkem metsade elurikkusest, metsade mõjust kliima kujunemisele ja võrreldaks Eestit ülejäänud Euroopa või suure maailmaga. Tahaksin teada, millised ohud metsade bioloogilisele mitmekesisusele võivad kaasneda uue metsanduse arengukava järgi planeeritavate ja senisest kordades suuremate raiemahtudega aastateks 2011-2020. Küsimusi ja mõtlemist metsa-aastal jätkub.