Nii sisutihedat ja suurepärase korraldusega metsaomanike ühisolemist pole varem eriti näinudki. Mõnest asjast jäin lihtsalt sellepärast ilma, et mitmed huvitavad tegevused toimusid ühel ja samal ajal. Jäi käimata putuka- ja taimeretkel koos Urmas Tartese ja Andres Hendriksoniga, loodusfotode pildistamisel, liblikate vaatlusel ning teise päeva pärandkultuuri radadel.

Vabas õhus toimus nii palju huvitavaid ettekandeid, et neid lihtsalt pidi kuulama. Eriti, kui kõnelesid kunagised keskkonnaministrid Andres Tarand maakera kliimamuutustest ja metsade tähtsusest, Vootele Hansen talumetsade tekkimise ajaloolisest taustast ning C.R.Jakobsoni üleskutsest taludes oma metsa kasvatada, poliitik Mart Nutt rahvusriigist ja rahvuslusest ning professor Rein Taagepera suhetest ja konfliktide vältimisest. Hiiumaa mees Üllar Metsand, metsakonsulendid Teet Killing ja Peep Põntson rääkisid erametsaomanike probleemidest FIE-ks olemisel, metsanduslikust ühistegevusest ja veel muust päevakajalisest.

Ehkki kokkusaamise ametlik nimetus oli metsaühistute suvepäevad, siis ühistute esindatus oli napp. Mulle jäi mulje, et osa neist lausa ignoreeris seda ettevõtmist, kuna algatus tuli üheltainsalt ühistult - Kesk-Eesti Metsaomanikud. Kas oodati, et Erametsaliit oleks pidanud ettevõtmist laiemalt toetama? Aga keskkonnaministeeriumi metsaosakond oli küll esindatud. Minu asi pole analüüsida. Mul puuduvad ka andmed, kui suur oli osavõtjate arv, sest tuldi peredega ja inimesed jagunesid samaaegselt toimuvateks tegevusteks laiali, valides endale kas sobiva loengu, loodusretke või paadimatka. Ka lastele olid mängud, kanuusõidud, Juhani Püttsepa hundijutud jne. Mina valisin ettekanded, sest sellist „raskekahurväge“ ei saa iga päev kuulata.  Oli rohkelt küsimusi, vaidlusi. Tõeline metsanduslik suveülikool – hariv, samas vabas õhkkonnas ja vabas looduses. Päeva ladusa juhtimise ja info eest kandis hoolt Rakvere teatri näitleja Tarvo Sõmer, korraldustoimkonna päälik oli Jaak Proses.

Pühapäeval käis osa suvepäevalisi ka minu metsas Vändra mail, kus näitasin üraskipüünist ja sinna sattunud kuuse-kooreüraskeid, vaatasime metsakultuure ja tammevõrade kujundamist, rääkisime metsaomanikuks olemisest ja loodusega käsikäes käimise võimalustest.

Mina jään kindlasti ootama, et suvise metsaülikooli vormis toimuksid metsaomanike suvepäevad ka järgmistel aastatel.

Lisan valiku suvepäevadel tehtud fotosid. Seekord on neil rohkem inimesi, Tagametsa loodusest tehtud pildid on eelmise postituse juures.