Käisin Tartus Maamessil ja Eesti Erametsaliidu üldkoosolekul hääleõiguseta kuulajana. Kuulati aastaaruannet ja oli erametsaliidu juhatusele uue esimehe valimine. Senine esimees Ando Eelmaa pani ametikohustused ennetähtaegselt maha. Kahe esitatud kandidaadi seast sai suure häälteenamusega valituks Taavi Ehrpais Vardi Erametsaseltsist. Ametiaeg kestab tal esialgu kuni korraliste valimisteni aasta pärast. Teada-tuntud, tubli, asjalik, sõnakas ja praktiliste kogemustega metsamees, samal ajal ka kirglik jahimees. Loodetavasti leiavad tulevikus maaomanike ja jahimeeste suhted lõpuks mõistliku ja vastastikku austava lahenduse.

Ma polnud siiamaani korralikult tutvunud erametsaliidu põhikirjaga ja selgus, et erametsaliidu liikmeskonna moodustavad vaid metsaühistud, kes on juriidilised isikud ja kelle esindajal on otsuste vastuvõtmisel igaühel üks hääl. Metsaühistusse kuuluv metsaomanik eraldi justkui polekski erametsaliidu liige, kel on vastutus ja kohustused oma katusorganisatsiooni maine kujundamisel. Tundsin mingil määral kergendust, sest kasvõi siinsamas blogis väljaöeldud seisukohtadega ei esinda ma sel juhul organisatsiooni, vaid metsaomanikuna üksnes iseennast. Ehkki kuulun kohalikku metsaühistusse ja maksan sinna liikmemaksu.

Tartus käimisest oli praktilist kasu ka. Hankisin oma metsa paigaldamiseks feromoon-püünise kuuse-kooreüraskite püüdmiseks. Seda asjandust pole ma varem kasutanud ja ootan huviga tulemusi. Õpetused sain ka kaasa. Potentsiaalsesse üraskite levikuala kuusetukka tuleks see asjandus üles riputada kohe soojemate ilmade saabudes, kui algab talvitunud valmikute lend. Ribidega kasti sisemusse riputatud feromooni-kotike meelitab lõhnaga putukad ligi ja nii nad kastpüünisesse lõksu jäävad. Aeg-ajalt peab alt sahtli avama ja sellest saab putukad kokku korjata. Soovitavalt tuleks püünist kasutada kaks korda suve jooksul: kevadise lennu ja uue üraskipõlvkonna hilissuvise lennu ajal.