Erametsandusest mõeldes jõudsin käesoleva kirjatükini - millisena näeksin erametsaomanikke esindava organisatsiooni Eesti Erametsaliit rolli tulevikus.

Endiselt ripub õhus küsimus, kui kindlal vundamendil seisab organisatsioon, kes esindab korraga nii väikemetsaomanikke alates 2-st hektarist kuni 20000 ha või suurematki metsapinda omavaid erafirmasid. On selge, et huvid erinevad neil kahel nagu hiirel ja rebasel. Sel põhjusel ei pruugi erametsaliidu olemasolu, seega ka vajadus kuuluda mõnda metsaühistusse, kord ühtesid, kord teisi, üldse mitte huvitada.

Aga kui ikkagi üritada koos edasi minna, siis tuleks erametsaliidu juhtimises võtta eeskuju kasvõi RMK struktuurilt, võttes arvesse erisused, püstitada oma eesmärgid ja jagada ülesanded.

Erametsaliit esindab oma liikmeid, kelleks on kohalikud metsaühistud, -seltsid või -liidud, ja kaitseb metsaomanike õigusi. Umbes nii seisab põhikirjas. Üldkoosolekul valitakse juhatuse esimees ja kuni 7 liiget kolmeks aastaks. Ma ei tea, kas igale juhatuse liikmele on oma ülesanded või kindlad tegevusvaldkonnad jagatud. Palgatud tegevjuht tegeleb küll igapäevaste küsimustega, kuid ei pruugi igas valdkonnas asjatundja olla.

Seepärast ootaksin erametsaliidu juhatuse liikmetelt järgmist:

1. Organisatsiooni arendus (metsaühistud), erametsaliidu maine tõstmine ja väärikuse hoidmine, erametsaomanike esindamine riigistruktuurides, omanike õiguslik kaitse ja erametsanduse üldine statistika.
2. Metsade majandamine ja taimekasvatus. Sellekohane statistika.
3. Puiduturustus. Sellekohane statistika.
4. Loodushoid, metsaomanike loodushariduse edendamine ja suhtlemine keskkonnaorganisatsioonidega.
5. Metsanduslik pärandkultuur, metsa kõrvalkasutus ja turism.
6. Jahindus ja maaomanike suhted jahimeestega.

Vaevalt erametsaliidu juhatuse liikmed kõike üksi ära teha jõuavad, seega tuleks juhatusel enda kõrvale kaasata erinevaid teemasid valdavatest inimestest töögrupid. See on koht, kus saaks rakendada nii vabatahtlikke ja ka erametsakeskuse poolt rahastatavaid nõustajaid, kel vastavad oskused olemas.

Loomulikult võib minu pakutu näida esialgu teostamatuna, kuid tasuks siiski kaaluda. Mingi omapoolse tulevikunägemuse olen teinud ja soovin siiralt, et organisatsioon, millesse ka mina läbi kohaliku metsaühistu kuulun, muutuks ühiskonna ja metsaomanike silmis väärikaks ja tõsiseltvõetavaks metsaomanike ühenduseks.