Eilsele loole tagasi mõeldes lappasin pilte erilistest puudest. Eks ma olen neid metsas käies varemgi tähele pannud ja pildistanud.

Siin on üks okslik mänd ühel kaitse all oleval eraldisel riigimetsas. Just sellistes kohtades, mis igasugustest raietest puutumata on jäänud, võib midagi huvitavat leida. Inimestel (metsameestel) on ju kombeks, et puud, kel pole lootust kasvada tulevikus sirgeteks palgipuudeks, eemaldatakse hooldusraiete käigus. Ilusaks ja väärtuslikeks peetakse vaid sirgeid sihvakaid palgipuid.

Mina otsin aga nimelt erilisi. Ka oma metsas pole mõnes kohas, kus huvitava kujuga puid kasvab, raatsinud raiet teha, sest siis pole enam järel, mida vahel vaatama minna. Kui selline puu peaks vanadusest pikali kukkuma, no küllap nii oligi ette nähtud.

Pildil olevat mändi vaadates mõtlesin siis ja usun ka nüüd, et kui palju elupaiku võiks selline okslik, kahe paha ja mitme õõnsusega mänd näiteks kakkudele või ka oravale pakkuda. Ega nugiski rahulikust magamiskohast ära ütle. Õõnsuses elades on mõnus ümara paha või jämeda oksa peale peesitama tulla ja sealt ümbrust jälgida.