Paari viimase nädalal jooksul olen märganud, et minu metsa rongapaar hoiab kokku ja laseb kuuldavale iseäralikke kurisevaid häälitsusi. Teineteisest ei lennata kaugele ja sageli istutakse koos sama puu otsas. Rongapaaril on kevade ootus südames.

Okstest pesa kõrge männi viltuses ladvas on alles paksu lume all. Igal aastal taastatakse see uuesti, sest sügiseks on nii oma pojad kui ka hiljem sinna asunud lõopistrik selle suures osas laiali pudistanud. Pereelu algab ronkadel juba talvel ja kevadise metsaistutuse ajaks on pojad lennuvõimeliseks kasvanud. Enamik teisi linde siis alles saabuvad ja alustavad pesitsemist.

Lugesin viimasest Eesti Loodusest väga huvitavat kirjutist ronkade elust ja käitumisest. Linnuhuviliste listi laekus mõni päev tagasi iseäralik pilt oksal rippuvast rongast. Lihtsalt rippus seal pea alaspidi mõnikümmend sekundit ja siis laskis end lahti ning kukkus pea ees maa poole. Parajal hetkel aga tegi osava manöövri ja liugles rõõmsalt õhus edasi. Mängulust, mis muu :)

Nutikad linnud need rongad. Nemad on esimesed, kes hukkunud või kiskjate ohvriks langenud looma üles leiavad. Ettevaatlike ja tarkade lindudena jälgitakse tükk aega ümbrust ja olukorda, enne kui korjusele toituma laskutakse. Kohtades, kus talvel kotkaid toidetakse, on teada, et kotkad ei tule enne kui rongad. Nii on ohutum, sest tähelepanelikud rongad teevad kindlaks, kui söögilaud on ohutu. Loodusfotograafid, kes sissesöödetud kohtades kotkaid pildistavad, teavad rääkida, et varjeonnide juures tehtud muudatused peletavad rongad pikaks ajaks paigast eemale ja siis ei tule ka kotkad. Isegi väikesed muudatused varitsusonni vaateavades ei jää ronkadele märkamatuks. Iga uus objektiiv tundub kahtlasena, seepärast püüavad inimesed ronkasid üle kavaldada ja avadesse alaliselt paigaldatavaid objektiivi moodi torusid pista.

Veel räägitakse legendi taolisi lugusid, kuidas rongad arvutada oskavad. Et kui kaks inimest näiteks kusagile pesa lähedale varitsema kavatsevad minna (näiteks sooviga pildistada või binokliga lähemalt uurida), siis ei piisa, kui teine lahkub, et üks saaks varitsema jääda. Rongal on meeles, et läksid kaks, aga ära tuli vaid üks. Kui aga tuleb suurem arv inimesi ja lahkub enamus, et üks saaks passima jääda, sel juhul võib siiski ronkasid üle kavaldada. Mine tea, ehk aja jooksul õpivad ka kümne piires arvutama :) Vahvad linnud igatahes.