Oma liikumisteedele jäävad mul paratamatult ette ka raielangid ning huvi pärast jälgin, kuidas raiet tehakse ja kuidas materjali välja veetakse. Eks raie sõltub eeskätt masinamehest, aga ka metsatöid korraldava isiku hoolikusest langi piiride tähistamisel ja loomingulisest lähenemisest säilikpuude valikul.

Nädala jagu on meie kandi riigimetsas harvester ragistanud. Liikumistee ääres on kahes otsas kenasti hoiatussildid „RMK raietööd“. Juhuks, et möödasõitja teaks hoiduda langevate puude eest ja näeks, kelle metsa raiutakse. Igati mõistetav.

Vaatasin metsaregistrist raiesse minevate eraldiste asukohti, suurust ja raieliike. Pildil olev lank on 2,3 ha suur ning seal kasvas raieküps kaasik. Ma isegi mäletan aega umbes 20 aastat tagasi, kui selles tukas harvendusraiet tehti ning kui ilusad kased sinna pärast kasvama jäid.

Veel nägin, et oli märgatud üht erilise kujuga pahka kasvatavat kaske ning et puu oli raiest välja jäetud. Minu silmis tõusis otsemaid selle ametimehe väärtus, kes selliseid puid metsas hinnata oskab. Tagantjärele tuli meelde üks teine, kunagi minu naabermetsas toimunud raie, kui pahk oli kasetüvest ekstra välja lõigatud ning laoplatsile äraviimiseks toodud. Mõistan, et pahaga palgist saab huvitavaid asju meisterdada, kuid mina eelistan erilisi nähtusi siiski looduses vaatamas käia.

Suurt rolli metsamaterjali väljaveol etendab ilmastik. Suvel võib õnnestuda materjal langilt laoplatsile tuua ka nii, et ühtki jälge ega rööbast langile või sihile ei jää. Niipea, kui vedu satub sajusele päevale või vahetult peale sadu, võib vedaja traktor tekitada ka korralikult rohtunud sihile mudased jäljed, suurema saju korral isegi rööpad.

Olen kunagi ise sellise prohmaka teinud, kui pika kuivaperioodi ajal raiusime punakaks tõmbuvate okastega sihvakaid palgikuuski (värske üraskirünnak, koor tüvel alles) ja veo päeval juhtus juba teise koorma ajal tulema esimene suurem sahmakas vihma. Kuiv pinnas ei võtnud vett kohe endasse ja loigud jäid maa peale lainetama. Tol ajal vedajaks olnud belarus-traktor järelveetava metsaveokäruga suutis mõne tunniga üle rohumaa raskeid koormaid tuues kaapida jäljed kamarast läbi, mille paranemine võttis kümme aastat aega. Ja seda kõike mõnetunnise vihmahoo pärast. Selline võib olla suvise raie pahupool.