Viu on meil Aasta Lind 2015. Kokku on neid kolm: hiireviu, herilaseviu ja taliviu. Eestis võib kõige sagedamini näha ja kuulda hiireviud, harvem kohtab herilaseviud. Mõlemad ka pesitsevad siin. Kolmas viudest, taliviu ehk karvasjalgviu aga on läbirändur, vahel ka talvituja. Tema pesitsemisalad asuvad meist põhja pool.

Aasta tagasi talvel nägin talvituvat taliviud korduvalt, pildil olev lind aga on selle aasta esimene. Küll olen sel nädalal mitmel päeval näinud hiireviusid, ka enne taliviu nägemist oma metsa kohal pesapuu lähistel tiirutamas. Taliviud kohtasin paar-kolm kilomeetrit eemal naaberkülas mõni aeg hiljem.

Taliviul ja hiireviul vahe tegemiseks on Eesti Ornitoloogiaühingu kodulehel olemas Aasta Linnu määramisinfo, nii kirjeldusena kui pildis. Selle leiab, klikkides SIIA.

Taliviu lennupilti vaadates tunduvad tema tiivad pikemate ja nõtkematena kui hiireviul ja seda ongi mõõdetud kuni 20 cm taliviu kasuks. Seega tasub kõiki viusid kevadise rände ajal lähemalt uurida. Kui linnu alapool on hele, võib olla tegemist taliviuga, kuid mitte alati. Kuna esineb ka hiireviu heledat varianti, siis tuleks tähele panna veel muidki kahe viuliigi erinevusi.

Soovin kõigile looduses liikujatele põnevaid kevadisi linnuvaatlusi. Minge välja ja tundke päikesest rõõmu!