Jahimehed kuulutavad vaiksel jõuluajal metsades välja üldise küttimisrahu ehk paugutamise vaheaja. Et loomad saaksid vahepeal hinge tõmmata, võiksid külmal jõuluööl söödaplatsidelt head-paremat eest leida ega pea punavestimeeste eest kabuhirmus põgenema.

Metsameestel seevastu ongi nimelt talvel kibekiire raiehooaeg. Ja õigustatult, sest raieküpseid puid lõigataksegi ajal, mil mahlad ei liigu, puidu kvaliteet parim, puus pesitsejad lõunamaale rännanud, pinnas külmunud või vähemalt saab tallamise abil veoteid rajada - seega kahju loodusele kõige väiksem.

Jahimeeste selts kutsub jahimehi jõulurahust kinni pidama ja kes seda ei tee, on tõenäoliselt salakütt. See on sisemise eetika reegel, mida tunnustatakse.

Riigimetsa majandaja ehk RMK on juba aastaid kehtestanud kevadsuvise raierahu, et olla loodussõbralik ettevõte. See tähendab, et kaks kuud, mil on kõige hellem aeg lindude pesitsemiseks või imetajatel on uus põlvkond sündinud, on metsas raierahu, ei tööta raiemasinad ega takistata uue elu tärkamist looduses.

Kevad on metsaistutamise ja külvamise aeg, mis ei tekita suurt häiringut, kui inimene just mõnele parasjagu maas pesal hauduvale tedrekanale või laanepüüle peale ei satu. Kes veidikegi elusloodust tunneb, hoiab haudujast otsemaid kaugemale.

Erametsades pole aastaajale vaatamata rahu tunnistatud, välja arvatud see erandlik, suvest alates kestev survekampaania, mida suuremate metsafirmade maadel ehk omamoodi „jahirahu“ hulka liigitada võiks. Masinad huugavad ja puud kukuvad aga igasuguse ilmaga.

Kui Eesti Erametsaliit sooviks näha oma ridades vaid keskkonnasõbralikke metsaomanikke ja -majandajaid, siis peaks ta igal kevadel, sarnaselt RMK-ga, üles kutsuma kõiki oma liikmeid kinni pidama üleüldisest kevadisest raierahust. Harvesterid ja saemehed metsast välja, mehed korralisele puhkusele ja vaba tööjõud metsa uuendama. Kes raiub ja ragistab, see ei vääri organisatsiooni kuulumist. Peab saama normiks, et erametsaomanike organisatsioon esindab vaid loodusest hoolivaid metsaomanikke.

Arvan, et väikemetsaomanikud, kel juured maal, peavad oma eluviisist lähtuvalt kevadisest raierahust nagunii kinni. Kevadel on põllu- ja aiatööde aeg või kui puudega üldse tegemist tuleb, siis lõhutakse ja pannakse riita talvel metsast toodud küttepuid.

Olen paljude silmis pärast neid ridu kindlasti lootusetu idealist, aga vähemalt sain ühe oma unistuse välja öelda. Tulistage, kellele jutt ei meeldi!