Kevade pealetung on kiire, rändlinnud saabuvad ja peagi kostab igast kaarest nende hääli. Püüdsin põllukraavide vahel põõsastes kaameraga kinni ühe hallõgija või vanarahva suus ka pajuharakaks kutsutud linnu, kes võis olla läbirändaja, samas võis olla ka kohalik, kes end rabamaastikule pesitsusajaks sisse seab.

Lumi sulab iga päevaga õhemaks ja jäätunud teed muutuvad poriseks. Teemeister pani juba eelmisel nädalal 8 t märgi kohalikule teele ette. Terve talve uhasid seal rekkad puidukoormaid vedada ja praeguseks on läinud suvel mustkatte saanud tee suuri auke täis.

Ka vald pani kruusasele külateele samasuguse veokite massi piirava keelumärgi ette. Hea, et koolivaheaeg algas, muidu peaks lapsi vedav buss seal poris ukerdama. Minu maad on seega igast kandist keelumärkidega blokeeritud.

Üks metsafirma tegi hiljuti oma maadel raiet ja vedas materjali põllutee äärde välja. Kuusepalgi viisid nad sealt külmaga ära, aga muu sortiment, nagu paberipuit, haava- ja kasepakk ning natuke küttepuid jäid ootele. Lootsin, et ehk nad ometi viivad külmaga kogu materjali minema, aga vist pole nõudlust. Kui praegu tuldaks, oleks tee rikutud. Metsaraiujad käivad korra, lõikavad ja kaovad, aga mina ja teised kohalikud tahaksime seal ka tulevikus liikuda.

Siis, kui meil veel riigimetsas metsavahid alles olid, keeras see mees kevadisel teedelagunemise ajal peasihile viivates otstes raudväravad lukku ja tegi lahti alles siis, kui teekate kuivanud oli. Metsatööd pandi kevadel seisma ja igasugust pinnase lõhkumist peeti häbiväärseks.

Puiduturg on hetkel madalseisus. Kel okaspuupalki anda pole, neilt peenemat sortimenti ei osteta. Üks talumees, kes metsaveol teenustöid teeb, rääkis, et näeb pidevalt, kui mõtlematult planeerivad omanikud oma raieid. Langetatud puitu on palju, mida metsast laoplatsile vedada, aga sinna need virnad seisma jäävad. Vedajalegi ei suudeta teenuse eest maksta, sest metsaomanik pole saanud puitu rahaks teha – ei leia ostjat. Minule tundub see üks läbimõtlemata tegu olevat, kui enne raiutakse ja alles siis hakatakse puidule ostjat otsima. Vastupidi peaksid asjad käima. Turu hetkeseis (nõudlus, hinnad, ajastus) peab enne raie alustamist igal juhul selge olema.

Kevade tulek toob rõõmu. Paar päeva vihma ja lumi ongi läinud. Kui metsas raietööd seisma jätta, saaks selle asemel noorendikke hooldada – käsitsitöö ja võsalõikus on jõukohased ka metsaomanikule endale. Kõike ei pea teenusena sisse ostma, võib tasapisi ka oma kätega teha. Kevadpäikest ja värsket õhku antakse töötegijale niisama tasuta lisaks. Kuu aja pärast ehk saab juba mõnes kohas labida mulda vajutada ja metsataimi istutama hakata.