…ja üks liige põllul puhanud parvest ei lenda enam kunagi. Valjude kaagutustega suundusid ülejäänud haned üle metsatuka põhja poole. Enne neid tulid valged luiged, tuues kuuldavale kaeblikke helisid. Siis tegid luiged jõe ääres õhus kaare ja justkui abi otsides lendasid madalalt üle minu. Saatjaks hirmunud, summutatud flöödihuiked.

Laululuiged ja väikeluiged, kes mitmendat päeva tormivarjus olid põllul peatunud, on nüüd laiali hirmutatud. Täna lisandunud rabahanedest pidi üks oma elu jätma. Loodetavasti teised, lagled ja laukhaned, said põgenema.

Ei tahtnud lasu suunas tagasi minna, sest olin surmkindel, et enne kohatud laigulise kaabu ja püssiga jahimees see laskja oli. Ta jäi minust teeristile binokliga linde vaatama. Õhtul kuulsin teiselt jahimehelt, kes kopraid passima oli tulnud, et too laskja oli üliõnnelik olnud, et hane kätte sai. Mina ei ole õnnelik. Kohe mitte sugugi. Loomulikult polnud õhtul põllule enam ühtki lindu tulnud.

Tean, et sügisene linnujaht on lubatud, aga kas seda alati eetiliselt tehakse, selles küll kahtlen. Olgu-olgu, tugevad ja mehised mehed on pidanud jahti juba aegade algusest, et peret toita, kehakatet saada või sulgedega päid ehtida. Ja et naistel pole siin õigust sõna võtta.

Aga kui luiged, kellele jahti ei peeta, on hanede-lagledega samal põllul lähestikku (vahemaa 20-30m), kas siis on ikka õige hane tabamiseks parve sekka tulistada? Kas on üldse vaja oma tapakirge rändlindude peal rahuldada? Eriti veel sisemaal rände vahepeatust tegevate lindude peal. Need linnud ei rüüstanud siin mitte kellegi saaki, nad puhkasid kõrrepõllul, kust vili ammu koristatud. Võib-olla leiti maast ka midagi söödavat, aga küllap oli olulisem, et koos suurte luikedega oli hanelistel turvaline koos välja puhata. Kindlasti pole tegemist ka jahimehe hädavajadusega perele toitu tuua, pigem on hanelaskmine võimalus teiste ees silma paista. Aga miks seda tehakse maapinnal paigalolevate, mitte õhus lendavate pihta? Viimane oleks palju vähem häirivam, ka eetilisem ja tabamuse korral näitaks laskuri tõelisi oskusi.

Tuleval nädalal on plaanitud maakonna erametsaomanike ja jahimeeste esindajate kokkusaamine. Eks siis saab paljudest asjadest rääkida. Kasvõi liigsest hasardist päästikule vajutada.