Pildil on minu metsas need puud, kus satikad eelmisel suvel kallal käisid ja talvel rähn koore maha toksis.

Ühel pildil on ka üraskite kastpüünis, kus sees ripub kotike feromooniga, mis lendavaid putukaid lõhnaga ligi meelitab. Pilude ehitus on selline, et väljapääsu putukad enamasti ei leia ning satuvad kasti põhjaosas olevasse sahtlisse. Sealt käin paari päeva tagant neid välja puistamas, vajadusel ka sorteerimas, sest peale üraskite võivad mõned teisedki metsaputukad püünisese sattuda ja kes tuleks vabaks lasta.

Veel on pilt ka püünise sahtli sisust, kus osa üraskeid on ilmselt kobarasse kogunenult surnud, osa aga veel agarasti liikvel. Metsas ei hakka putukaid hävitama, vaid kogun nad plastmassist karpi, mille võtan kaasa ja kus nad kaane all ise aegamööda otsad annavad. Püünise sahtli teen puhtaks ja lükkan uue „saagi“ kogumiseks kasti põhja tagasi.

Õnnestus enam-vähem teravalt pildile saada ka üks agaralt ringi sebiv isend. Kuuse-kooreürask on tilluke, mõne millimeetrine putukas, kuid metsas teeb pahandust mis kole.

Üraskipüüniste müügi või rentimisega tegeleb metsaühistu Kesk-Eesti Metsaomanikud ning asjast huvitatutele annab nõu konsulent Rünno Viir. Samas saab osta ka üraskite püünistesse meelitamiseks vajalikku feromooni.