Teguderohket uut aastat kõigile blogi lugejatele, loodusesõpradele, kaasamõtlejatele, vastuvaidlejatele ja kindlasti ka kõigile metsas müttajatele. Liigsöömine, trall ja peod on läbi ning aeg on kiiresti metsahooldus käsile võtta. Tegin uusaasta esimesel päeval ka ise algust, sest ilusa ilmaga oleks patt olnud päeval telekat vahtida.

Kõigepealt võiks üle vaadata oma vanemad metsad, sest mõnel pool tegi tormituul kurja, eriti kus naaberkinnistu lage raiesmik teie metsale tuule avas. Vana aasta viimasel päeval jõudsin oma metsas mõnda kohta vaatamas käia, aga õnneks esiotsa midagi väga hullu ei leidnud. Üks seemnemänd oli ladva kaotanud ja laia võraga keskealine kuusk oli noorendikku kukkunud. Ka üks 120 a. vana ja väga jämeda oksavaba tüvega männihiiglane oli endise elektriliini trassi kõrval tuulele alla andnud. Puu oli koos juurtega maast lahti ja kukkunud noorte kaskede vahele. Selle saab hea tahtmise juures kätte, eriti kui proovida vintsi ja trossiga tüüka poolt tõmmata, siis saab tee äärde välja lohistada. Mõtlesin, et pakun kellelegi korraliku männiplangu tegemiseks või viin ise saeveskisse. Plangud vaja ära kuivatada ja neid saab näiteks trepi või muu ehituses vajaliku meisterdamiseks kasutada. Teised samasugused männid seisavad ilusti kobaras koos.

Veel on sobiv aeg noorendike hoolduseks. Lund õieti pole ja muudeks raietöödeks on pinnas liiga tüma. Praegu on paljud valgustusraiete mehed RMK hanke tulemuste ootel ja kui nende hulgast korralikke tegijaid välja noppida, saab vahepeal erametsas hulga hooldustöid ära teha. Eriti need metsaomanikud, kel on suuremad pindalad ja esitatud noorendike hoolduse toetuse taotlused Erametsakeskusele. Loodetavasti kõik metsamehed ei torma kohe Soome tormimurdu koristama ja eelistavad perede juures kodumaal elada.

Vana aasta sees lasin mõnel jämedamal toomingal alt tüvesid koorida. Lugesin metsafoorumist puude „keelustamisest“, teiste sõnadega aeglasest suretamisest, mille tulemusena eesoleval kasvuperioodil ei saa toitained enam koore all liikuda ja puu hakkab tasapisi kuivama. Kui lähiaastatel on plaanis raiet teha, siis saab sellisest toomingast kasvõi küttepuud. Keelustamise mõte olevat see, et kännust ei pidavat tulema enam uut toomingavõsa, mis sama puu elusast peast mahavõtmise järel kohe kindlasti hakkab kasvama. Nii tehakse ka haabadega, kui tahetakse haavavõsa vältida. Haavaga on mul kogemused juba olemas, nüüd sai mõne noorendiku kõrval kasvava toominga piinamine katsetuseks ette võetud.