Pildilt paistab suur osa lageraielangist, kolme kõrvuti asetseva eraldise pealt kokku 6,1 hektarit, mis kõik pildile ei mahtunud, muist jääb vasakule selja taha. Ainus lohutust pakkuv männitukk, suuruses 0,2 hektarit, jäi raiest välja ja pildil paistab see keskel, teekurvist vasemal pool.


Vaatasin andmetest, et nii männi (75%) kui kase(25%) vanuseks on inventeerija seal märkinud 74 aastat. Mänd pole veel raieküps ja nii see väike eraldis sinna kasvama jäigi, turbeks teise rinde noored kuused. Mõnel ülelennul oleval linnul jääb võimalus seal väike puhkepeatus teha. Pühapäeval hääliseski puu otsas üks hallpea-rähn.

Olen pidevalt metsade vahel ringi sõitnud või sammunud, kuid alles esimest korda näen riigimetsas nii suure pindalaga lagedaks võetud alasid, kahjuks oma kodukülas. Ikka olin varem kiitnud RMK-d kui tarka majandajat, kes liiga suuri lageraieid ühes kohas pole teinud ja langid uuendanud. Keskmised lagedad paistsid siiani umbes 1 hektari kanti. Hoopis metsafirmasid tuli karta, nemad lõikavad, mis vähegi kõlbab ja metsateatisi jälgides tulevad varsti jälle siia viimast allesjäänut noolima. Mis nüüd äkki riigimetsaga on juhtunud, kas raiesurve on kõrgemalt poolt tulnud või? Oma mõju on kindlasti ka liberaalsel metsaseadusel ning 2020.aastani planeeritud metsanduse arengukaval.

Mis veel silma on jäänud. Harvester tegi kiiret ja korralikku tööd ning langid on raie järel ilusad. Iseasi muidugi, millised jäljed hiljem veoga jäävad. Oksavaalud kaitsevad raskete koormate all küll langi pinnast, kuid mitte muid veoteid. Kuni oktoobri lõpuni oli kuusepalgiga kiire, pärast hind kukkus ja hiljem toodud virn seisab. Üldse olen tähele pannud, et nõudluses esimene oli okaspuupalk, siis ootamatult läks kiireks kase paberipuiduga - ju oli laev laev sadamas. Seejärel tuuakse välja kase saepakk, mis peaks samuti hinnaline olema, ja kõige lõpuks sanglepp ja haab. Mõned suured haavavirnad seisavad juba teist kuud äraveo ootel, sama lugu sanglepaga. Kallis sortiment kaob metsa äärest kiiremini, odavam viimasena. Selles mõttes on olnud hariv jälgimine, kuidas suured tegijad puiduga toimivad, kui kraami laialt käes.