Södra kindlustab oma toorainebaasi

Eesti metsandusringkondades juba arutatakse, milline metsahaldusfirma siinmail võiks Södra omandusse siirduda. Ikka selleks, et ka Eesti metsadest Põhjamaade tselluloosikateldesse võimalikult palju puitu saaks vedada. Kui arvestada, et Bergvik Skogi metsakinnistud asuvad suures osas Ida-Lätis, kust sadamatesse vedu kauge ja kallis, liigub mõte tahes tahtmata sellele, kas mitte sinnakanti poleks mõttekas eraldi tselluloositehas ehitada.

Suurosalust Bergvik Skog ABs omab metsanduskontsern Stora Enso OYJ, millele kuulub ettevõtte aktsiatest 49,8%. Nii oligi Bergvik Skog Lätis sisuliselt Stora Ensole kuuluvate metsade haldaja. Otseselt kasumina teenis viimane tehingult 47 mln eurot.

Nii suure koguse metsade omandamine üleilmselt suurimale tselluloositootjale tähendab ilmselgelt seda, et Lätist hakkab veelgi enam puitmaterjali töötlemata üle piiri Põhjamaadesse liikuma. Teatavasti ihus osale sellest puidust hammast ka Eestisse kavandatud tselluloositehase äriidee.

Läti metsamaa müük on osa aktsionäride poolt vastavalt 2017. aastal kinnitatud kavatsuste protokollile ette võetud ümberkorraldustest Stora Ensos, mille käigus soovitakse suurendada oma osalust Bergvik Skogis 70 protsendini. Läbirääkimised käivad ja ümberkorraldused loodetakse lõpule viia 2019. aastal. Oma ettevõtete tarbeks puidu hankimisel suure osa Läti metsamaade müük Stora Ensole eeldatavasti takistuseks ei saa, teatab kontserni pressiteenistus.

Södra president ja tegevjuht Lars Idermark märgib ettevõtte kodulehel avaldatud uudises, et see investeering kindlustab kontserni vajadust metsatoorme järele, täiustab imporditava puidu tarneid ja tugevdab Södra konkurentsivõimet.

Siiani oli Södral Lätis 15 000 ha metsamaad Lätis ja nüüd öeldakse, et kõnealune tehing tugevdab oluliselt ettevõtte positsiooni.

"See on kindlasti ka hea kapitaliinvesteering Södra tulevase arengu jaoks, millest meie 51 000 osanikku kasu saavad," märgib Södra juhataja Lena Ek.

Läti metsade puit siirdub Soome ja Rootsi

Omandamine hõlmab kõiki aktsiaid kahes äriühingus SIA Bergvik Skog ja SIA Ruda, milles kokku töötab 24 inimest.

"Läti on ja jääb Södra toormaterjali tarnimise keskseks allikaks,” kinnitab Södra Skogi ärisektori president Olof Hansson. „Uue metsamaa omandamine tugevdab meie positsiooni Läti toormeturul. Me jätkame Bergvik Skogi suunda jätkusuutliku metsamajanduse arendamisel.”

Põhja-, Kesk- ja Ida-Lätis on üldiselt väga viljakad metsamaad, konkreetne tehing puudutab 10,6 miljoni m³ puidu omanikuvahetust.

2004. aastal Stora Enso AB ja Korsnäs AB ühinemise järel asutatud Bergvik Skog on Rootsi üks suurimaid metsaomanikke, mille aastane puiduvarumise maht küünib 6,8 miljoni kuupmeetrini, aastane juurdekasv kontserni metsades öeldakse olevat 9,3 mln m³. Rootsis on kontserni valduses üle 2,3 miljoni hektari maad, millest 4/5 moodustavad majandatavad metsad, mille puidutagavara arvestatakse 236 miljonile kuupmeetrile. Bergvik Skogil on Rootsis ka kolm puukooli, mis annavad kokku 55–60 miljonit metsataime aastas. Lisaks on Bergvik Skog asunud Rootsis rajama tuuleparke.

Läti tütarfirma Bergvik Forest asutati 2008. aastal kahe Läti metsahaldusettevõtte omandamisega. Sellest ajast peale on ostetud maad üha juurde, viimastel andmetel oli firma omanduses seda üle 110 000 hektari.

Bergvik on Lätis raiunud umbes 185 000 m³ puitu, arvestuslik juurdekasv ettevõtte metsades on 300 000 m³.