„On ka neid, kes on end registreerinud ning kellega tuleb veel kaasa hulk inimesi, keda kirjas ei ole,“ märgib Matvere.

Seega on üsna võimatu ka päev enne aktsiooni algust öelda, kui palju rahvast homme koristama asub. Matvere usub, et kokku võiks koristustöödel kaasa lüüa 10 000 inimest.

Neisse paikadesse, kuhu on koristajad registreerunud, viivad korraldajad prügi tarvis erinevaid kotte, et saaks jäätmeid liigiti koguda.

Koristama asutakse nii ettevõtete, kogukondade, lasteaedade, koolide kui ka seltskonniti. Kaasa lööb ka mitu saatkonda – Türgi, Saksa ja Soome saatkond.

Tee servalt ja jõe kallastelt

Muuga elaniku ja talgujuhi Karen Korjuse eestvedamisel on kavas homme puhtaks teha Altmetsa tee servad. Korjuse sõnul leidub seal palju niisugust prügi, mis lihtsalt käest heidetakse ning seda nad kokku koguda kavatsevadki.

„Hetkel oleme neljakesi, kirjas on meid kaheksa, võib-olla tuleb inimesi veel juurde,“ avaldab Korjus lootust. Huvi on tema sõnul ka üles näidatud.

Kokku kogutud jäätmed viib iga koristaja talgujuhi sõnul hiljem ise ära, ehkki tegu on Maardu ja Viimsi vallale kuuluva maaga.

Mitmel pool on talgud juba ka ära toimunud. Nii näiteks koristas kuus PerkinElmeri Eesti filiaali töötajat kolmapäeval Mustjõe kallastel Haaberstis. „Prügipuudust polnud – autorehvid, asbesttorud, palju kilet, televiisor, purgid ja pudelid,“ loetleb talgujuht Paavo Helde.

Kõike sealset prügi mehed vaatamata kolmetunnisele tööle kokku koguda ei suutnudki.
„Teisel pool Mustjõge on veel sodi, mida on sinna aastakümnete jooksul kokku toodud,“ märkis Helde.

Antagu endast teada

Tegemist on Tallinna maaga ning aselinnapea Züleyxa Izmailova sõnul on valdav osa linnaosavalitsusi valmis selleks, et paljudes punktides jääb kokku kogutud jäätmete ära viimine tahes tahtmata nende kanda.

Seetõttu ootab linn talgujuhtidelt ka vastavat teavet, kus koristamiseks läheb ja kus on tarvis jäätmeid koguda. Oluline on, et jäätmed korjataks kokku ja jäetaks paika, kuhu oleks võimalik ka veokiga ligi pääseda.

Infot koristamise kohta ootavad ka maailmakoristuspäeva korraldajad, et teha homsest kokkuvõtteid ning kuulda erinevaid lugusid.

Seetõttu palub Raimo Matvere kõigil neil, kes pole endast veel teada andnud, saata meeskonnale vähemalt meil aadressil talgud@maailmakoristus.ee.