Peremehe sõnul on enamik tallesid juba müüdud, veel on vaja müüa paarsada talle – need lähevad vahendajate kaudu Kesk-Euroopasse. Samas on ka kohalikud kasvatajad ostnud Tuuma talust tallesid.

Võrumaa kandi lamba- ja lihaveisekasvatajad on koondunud Võrumaa masinaühistusse Nursi külas ja plaanivad avada kogumiskeskuse, et saata omal jõul mõni koorem lammastega välismaale. “Tahame veel sel aastal läbi oma kogumiskeskuse saata ühe koorma lammastega Saksamaale, näis, kas õnnestub,” ütleb Ants Schmidt.

Tahame veel sel aastal läbi oma kogumiskeskuse saata ühe koorma lammastega Saksamaale. Ants Schmidt

Sirje ja Ants Schmidt on Võrumaal Tuuma talus mahelambaid pidanud juba paarkümmend aastat. Neil on mustapealine lambakari, põhikarjas kuni 400 lammast, koos talledega on kari tõusnud tuhandepealiseks. Enamiku karjast ekspordib talupere kokkuostjate abiga Hollandisse, Saksamaale ja Prantsusmaale, osa müüakse teistele kasvatajatele.

Karjas on põhiline suffolki lihatõug, osa lammaste paaritamiseks on kasutatud texeli jäära. Karja poegimine on hajutatud, nii et esimesed talled saab pere müüa juba kevadel. Põhiline karjamüük käib neli kuud, kuni septembrini.

Karjamaadeks kasutatakse 170 hektarit maid. Ants ja Sirje Schmidt on väga kogenud talupidajad, kes oma tegemistega kasvanud suurtootjateks. Eelmisel aastal tunnistati Tuuma talu aasta taluks 2014 ja ühtaegu ka parimaks toomistaluks.