Tallinna Botaanikaaia vanemaednik Jaan Mettik ütles, et tänavune sügis on tõepoolest meid hellitanud hiliste öökülmadega ning erakordse päikeseküllusega.

“Tänu sellele on saanud end parimast küljest näidata need ilu- ja tulutaimed, kellele meie suvi kipub muidu lühikeseks jääma,” sõnas ta.

Sellised on näiteks Ameerika pikkade ja leebete sügistega aladelt pärinevad püsikastrid ning taasviljuvad maasika- ja vaarikasordid.

“Ka Lõuna- ja Lääne-Euroopa pikkade suvede ja leebete talvede tarbeks aretatud roosisordid õitsevad, kuni päikest piisab ning külmad lehti ära ei võta,” sõnas Mettik, kelle selgitusel ei oska need taimed saabuvat pakast peljata ja talveks ettevalmistusi teha. Vähemalt see aasta on neile hea.

Lisaks päikesepaistele oli lõppenud oktoober ilmateenistuse andmetel erakordne ka väheste sademete poolest ning oktoober kujunes pikkades vaatlusridades üheks kuivemaks. Eesti keskmine sajuhulk oktoobris oli 11 mm, mis on vaid 15% normist (norm 74 mm). Alates 1961. aastast ei ole nii kuiva oktoobrit olnud.

Ilmateenistuse kuuprognoosi andmetel on novembri esimene pool keskmisest 3–5 kraadi võrra soojem ning sademeid vähe. Vihmasemaks läheb ilm alates 8. novembrist ning mardikuu teine pool on juba muutliku ilmaga, kus järsud külmalained vahelduvad soojalainetega. Kuu lõpus on aga oodata vähemalt Kesk-Eestis juba õrna lumevaipa.