Annab kõigile kindlustunde

Midagi keerulist selles igatahes pole. Kõigepealt otsige oma vallas üles lähim vabatahtlik päästekomando. Päästeliitu kuulub praegu 103 komandot ja 29 merepääste ühingut üle Eesti.

Nii et kes on otsustanud kaasa lüüa, kirjutage avaldus ja läbige kohalikus päästekeskuses esimese astme vabatahtliku päästja koolitus (16 tundi). Alates käesoleva aasta kevadest saab nimetatud koolitust läbida ka kodust lahkumata ehk e-kursusena.

Uskuge mind, vabatahtlikuks päästjaks ja merepäästjaks olemine annab elule värvi ja kindlustunde, sest vabatahtlikud päästjad väärtustavad oma peret, terveid eluviise, kohalikku kultuuri. Päästjad on hea seltskond, kes kaasvõitlejaid hätta ei jäta. Kuid mitte ainult.

2015. aastal korraldas Päästeliit tänu riigi rahalisele toetusele esimest korda Eesti ajaloos oma piirkondlike liikmete kaudu vabatahtlike endi regionaalsed suurõppused. Teisisõnu: lõbuga kaasnevad alati ka elutähtsad ja praktilised teadmised.

Sugugi väheoluline pole seegi, et vabatahtlikuks päästjaks hakkamine tähendab alati ka ühiskondlikku au. Möödunud aastal töötas Päästeliit riigi ja erapartneritest sponsorite osalisel toetusel välja uue vabatahtlike päästjate vormi, mis oma bravuurilt näeb välja sama võimas kui Šveitsi kaardiväelase munder. Koostöös Tuletõrjeliiduga oleme taastanud Eesti Vabariigi algaastatest pärinevate aumärkide jagamise traditsiooni.

Päästja enesehinnangut aitab kindlasti ülal hoida teadmine, et meid peavad väga oluliseks ka Riigikogu liikmed ning on Riigikogus asutanud suisa vabatahtlike siseturvalisuse toetusgrupi.

Väikesest kasvab suur

Neile, kes Päästeliiduga liitumise lihtsust, kaasalöömise lõbu ja ühiskondlikku au silmas pidades sooviksid kohe käed külge lüüa ja kes juhtumisi elavad näiteks Tallinnas, pakume võimalust liituda Tallinna linnaga koostöös alustatud projektis. Selle käigus on võimalik läbi käia linna kõige tuleohtlikumad paigad – mahajäetud majad, kus tihti elavad kodutud.

Kogukondade turvalisus saab alguse väikestest, kuid sisukatest ja seaduspärastest tegudest. Vabatahtlikud päästjad ja merepäästjad selliseid tegusid teevadki.