Kõrvits vajab heamaitselist seltsi



Olustvere hoidiste mess2015, Maalehe hoidiste konkurss 2015
Olustvere hoidiste mess2015, Maalehe hoidiste konkurss 2015Foto: Sven Arbet

Magusaid kõrvitsahoidiseid toodi hoidisekonkursile kõige rohkem. Kõrvits annab keedisele hea konsistentsi ja värvi, kuid vajab juurde tugevamaid maitseid.

Vaike Pärna päikesemoos

  • 1,5 kg muskaatkõrvitsat
  • 1 kg õunu (parim on ‘Valge klaar’)
  • 4 ebaküdooniat
  • 1 kg moosisuhkrut
  • 0,5 l vett

Koorige ja tükeldage kõrvitsad ja õunad, tükeldage ebaküdooniad. Keetke 15–20 minutit, kas koos või kõiki eraldi. Seejärel püreestage, lisage moosisuhkur ning keetke veel 10–15 minutit. Jätke 20–30 minutiks jahtuma. Seejärel pange ettevalmistatud purkidesse ning sulgege õhukindlalt.

Viivika Sarve kõrvitsa-astelpajumarmelaad

  • 1 kg kõrvitsat
  • 500 g astelpajumarju
  • 1 sl sidrunimahla
  • noaotsatäis soola
  • 500 g moosisuhkrut

Keetke puhastatud ja tükeldatud kõrvits ning astelpajumarjad pehmeks, ajage kuumalt läbi sõela. Pange moos uuesti 15 minutiks koos suhkruga keema ning ajage taas kuumalt läbi sõela. Kõige lõpuks lisage sool ja sidrunimahl ning pange väikestesse purkidesse, kus see jahtudes tarretub.

Kaire Partsi Kelli maius

  • 2 osa suvikõrvitsat
  • 1 osa alõtšat
  • suhkrut
  • glögimaitseainet

Koorige ja puhastage suvikõrvits ning purustage köögikombainis või mahlapressis. Samamoodi toimige alõtšadega. Lisage segudele keetmise algul glögimaitseaine ja järk-järgult suhkur. Keetke, kuni segu on ühtlane ning pange kuumalt purkidesse.

Reti Randoja-Mutsu alõtšamaitseline kõrvitsakeedis

  • 5 kg kõrvitsat
  • 3 kg alõtšat
  • 2 kg suhkrut
  • 32 g vanillsuhkrut
Seotud lood:

Puhastage kõrvits seemnetest ja koorest ning tükeldage. Lisage pool suhkrukogusest ja keetke tasasel tulel 60 minutit aeg-ajalt segades. Puhastage alõtšad kividest, lisage ülejäänud suhkur ja keetke teises potis 60 minutit. Purustage keedetud kõrvits saumikseriga ühtlaseks massiks ning lisage sellele keedetud alõtšad. Kuumutage veel kord ja pange kuumalt purkidesse.

Riina Luige kõrvitsa-rabarberimoos

  • 3 kg kõrvitsat
  • 1,5 kg rabarbereid
  • 820 g virsikukompotti koos vedelikuga
  • 3 g vanillikauna
  • 1 kg moosisuhkrut
  • 1 sidruni mahl
  • 3 sl sidrunhapet

Asetage kõik komponendid potti, välja arvatud moosisuhkur. Keetke umbes tund aega ning püreerige segu. Seejärel lisage moosisuhkur ja keetke veel 10 minutit. Pange kuumalt purkidesse.

Tori naisseltsi suvikõrvits sidruniga

  • 2 l kooritud suvikõrvitsa tükke
  • 2 sidruni mahl ja riivitud koor
  • 0,5 dl vett
  • 500 g moosisuhkrut
  • 0,5 tl peenestatud kardemoni

Keetke kõrvitsatükid vee, sidrunimahla ja -koorega pehmeks. Püreestage, lisage suhkur ning keetke veel 15 minutit. Seejärel pange moos kuumalt ettevalmistatud purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Maaleht loosib välja 40 piletit Itaalia muusika festivalile. Kui olete Maalehe tellija ja soovite sellest kõigest osa saada, siis pange end kohe kirja!
Kui te ei ole veel tellija, siis praegu on just õige aeg liituda Maalehe tellijate perega. Rohkem infot SIIT.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare