TasutaTV toote- ja turundusjuht Andres Tarto ütles, et oluline on see, milline on vaatajale lähim TV 3 signaali edastav MUX6 võrgu saatja. “Korralik katuseantenn, linnades piisab ka tavalisest toaantennist, tuleb pöörata lähima TV 3 saatja suunas, teha telerile või digiboksile algseadete taastamine ja kanaliotsing,” soovitas ta.

Kolmteist saatjat

Siiski ei pruugi igal pool enam TV 3 kanalit tasuta näha, kuna leviala on varasemast väiksem – senise 33 saatja asemel edastab selle kanali signaali 13 saatjat. Keerulisemas olukorras on piirkonnad, kus TV 3 saatjad enam ei asu.

Hinnanguliselt vaatab 15 000 teleperet tavaantenniga telerit neis piirkondades, kus TV 3 signaal on nõrk või puudub. Keerulisemad piirkonnad on Tarto sõnul Dirhami–Risti–Märjamaa piirkond, samuti Viljandi linn, põhjarannik Võsust Kundani, Kõpu poolsaar Hiiumaal ja Sõrve säär Saaremaal.

Palju sõltub ka maastikust – kui inimese antenni ja saatja vahele jääb palju metsa või on tegemist näiteks oruga, siis on signaali vastuvõtt häiritud. Viimane kehtib eeskätt Lõuna-Eesti ja Valgjärve saatja kohta.

“Soovitame kindlasti põhjalikult tutvuda TV 3 võrguvahetuse teemalise infoga otse oma teleri kuuendal kanalil, TasutaTV infokanalil,” ütles Tarto. Sealt leiab vaataja TV 3 signaali edastavad saatjad, juhendi, kuidas antenn õigesti paigaldada, ning palju muud vajalikku.

Kui antenn on suunatud TV 3 signaali edastavale saatjale, tuleb taastada teleri või digiboksi tehaseseaded (algseaded).

Kui teler on vanem ja sellele on eraldi juurde ostetud digiboks, tuleb taastada ainult digiboksi algseaded. Valdavalt leiab selle toimingu teleri või digiboksi seadete alt. Pärast tehaseseadete taastamist tuleb uuendada kanalid. Kui TV 3 signaal telerisse jõuab, näeb vaataja TV 3 endisel, teleri neljandal kanalil.

Küsitakse nõu

“Meie kasutajatugi on saanud ligi 2000 pöördumist,” märkis Levira esindaja. Peamiselt küsitakse nõu antenni suunamise ja teleri või digiboksi algseadete taastamise kohta.

Kuna digibokse ja telereid on üksjagu erinevaid, ei ole paraku võimalik anda ühesugust spikrit, kuidas tehaseseadeid taastada ning kanaleid uuendada.

“Kui juhend on kaotsi läinud ja ise asjaga hakkama ei saa, soovitame küsida nõu lähedastelt, sõpradelt või naabritelt,” lisas ta. “Teadke, et see on ühekordne tegevus ja teisi vabalevikanaleid see muudatus ei mõjuta – need levivad endisel moel ja endises ula- tuses.”

Kõnepalve koos oma telefoninumbriga saab jätta ka aadressile tasutatv@levira.ee, siis võtavad Levira spetsialistid abivajajaga ühendust.

Võib ka helistada Levira kasutajatoe numbrile 680 4040 ja küsida nõu.

Antenni teemal tasuks ühendust võtta lähima paigaldajaga, nimekirja leiab veebist aadressilt www.tasutatv.ee/paigaldusfirmad.

TV 3 saatjad

Üle Eesti 13 asukohta

n Haapsalu

n Koeru

n Kohtla-Nõmme

n Kärdla

n Männamaa, Hiiumaa

n Narva

n Orissaare

n Pärnu

n Sauvere, Saaremaa

n Tallinn

n Tallinn, Kristiine

n Tartu

n Valgjärve

Allikas: AS Levira