Maalehe lugeja



Vastab Ivo Mahhov, vandeadvokaat:

Jah, pärimisseaduse § 90 kohaselt võivad abikaasad abikaasade vastastikuses testamendis, millega nad on teineteist ainupärijaks nimetanud, määrata ka isiku, kellele läheb pärand üle pärast teise abikaasa surma.

Õigusteoorias nimetatakse sellist testamenti Berliini testamendiks. Saksamaal on hinnangute järgi umbes 80% abikaasade testamentidest tehtud just selliselt.

Tavaliselt tehakse niisuguseid testamente kolmel põhjusel. Esiteks, tahetakse tagada üleelava abikaasa ainuõigus pärida. Näiteks, laste olemasolul või kui lapsi pole, siis õdede-vendade välistamiseks, kes ilma testamendita samuti abikaasa kõrvale kaaspärijaks võiksid tulla.
Teiseks, abikaasadel on varasematest abieludest lapsi, kes ei ole ühised, ning nad soovivad nende tulevase pärimisõiguse osas selgust ja kindlust.

Kolmandaks, lapsed võivad küll olla ühised, aga tahetakse nendel vahet teha. Näiteks on keegi lastest oma osa juba kätte saanud ja pärandatav vara tahetakse jätta teisele lapsele.

Seda liiki testamentide nii plussiks kui ka ohuks on see, et pärast ühe abikaasa surma ei ole teisel abikaasal enam õigust testamenti muuta ega oma surma korraks teistsuguseid korraldusi teha. Kui teine abikaasa elab siis veel kaua, võivad olukorrad aga ettenägematult muutuda.

Näiteks üleelanud abikaasa vajaks hooldust, mida pakuks ehk naaber, kui ta selle eest vara päriks. Aga testamenti ei saa tema kasuks muuta, sest kunagi oli koos otsustatud vara jätta lastekodule...

Et selliseid olukordi ära hoida, on mõnikord soovitatav jätta abikaasale rohkem vabadust oma pärijate üle ise otsustada. Näiteks keelata küll mehe lapse õigus pärida, kuid muus osas jätta kauem elavale abikaasale endale õigus pärijat määrata.

Peab veel silmas pidama, et juhul kui esimese abikaasa surma järel teine abikaasa tema vara pärimisest ühise testamendi järgi loobub, on ta vaba omaenda vara pärandama ilma ühise testamendi piiranguteta. 

Teie puhul tähendaks see seda, et kui mehe loobumisel läheb teie pärandvara siis ilma testamendita teie enda seadusjärgsetele sugulastele, võib tema oma osa varast hiljem siiski enda pojale pärandada. Mees ei päri siis teie järelt, aga oma vara osas on vaba.