Kui teil on maatükil rohkem metsa kui 5 ha, siis kehtiva metsaseaduse (MS) järgi on neile metsaomanikele metsamajandamiskava kohustuslik. Metsamajandamiskava koostavad selleks vastavat luba omavad isikud.

Metsamajandamiskava sisaldab metsmaa ja puistute üldiseloomustust, metsamaa jagunemist kasvutüüpide järgi, metsatagavara jagunemist pindala ja puuliikide järgi, puukasutuse mahtu ja võimalikke raieid raieliikide järgi ning muid metsa majandamiseks vajalikke meetmeid.

Raie tegemiseks esitab metsaomanik metsamajandamiskava alusel koostatud metsateatise keskkonnaametile ja võib raiet teha pärast lubava märkega metsateatise keskkonnaametilt tagasi saamist ning teha seda 12 kuu jooksul esitajale metsateatise kättetoimetamise või allkirja vastu kätte andmise päevast arvates (MS § 41).

Metsaomanik võib müüa nii kasvava metsa raieõigust kui ka raiutud metsa laoplatsilt. Müügiks koostatakse müüja ja ostja vaheline leping, kus täpselt sätestatakse mõlema poole õigused ja kohustused. Raieõiguse või metsamaterjali müüja ja raieõiguse või metsamaterjali ostja on kohustatud esitama maksu- ja tolliametile müüdud või ostetud raieõiguse või metsamaterjali kohta vormikohase teatise müügi- või ostutehingu sooritamise kvartalile järgneva kuu 10. kuupäevaks väljastusteatega tähtkirjaga, digitaalallkirjaga varustatud e-kirjaga või e-maksuameti kaudu (MS § 38).

Metsateatist esitamata või metsaressursi arvestuse riiklikus registris registreerimata võib metsaomanik raiuda, osta või müüa kuni 20 tihumeetrit puitu kinnisasja kohta aastas. Metsateatist ei ole vaja esitada ka valgustusraie tegemiseks ja oluliste metsakahjustuste likvideerimiseks.