Meie oma osaühingus tõstsime eelmisel aastal palku suure sammu jagu ja sel aastal rohkem ei tõsta. Üldiselt oleme palku ikka jupikaupa ka varem tõstnud ja vaadanud, et oleksime Eestis teiste ettevõtetega võrreldes löögivalmis. Loomulikult teame väga hästi oma võimalusi. Midagi pole parata – elektroonikafirmade omadega põllumajanduse palgad muidugi võistelda ei saa.

Kalevi Paluteder
OÜ Eesti Plast tegevjuht

Oleme ikka palku tõstnud, eelmisel aastal näiteks neli protsenti, kuid sel aastal küll palkade tõstmise plaani ei ole.
Kütusehindade alanemise ja sisuliselt deflatsiooni olukorras pole see mõeldav. Aasta algul tulid tootehinnad alla − see on otseselt seotud nafta odavnemisega, kuna nafta on plastide ja polümeeride tooraine. Tonn naftat maksab nüüd 1000 dollari asemel 500. Kui algtoore on poole odavam, tekib küsimus, kas plasti ümbertöötamine võib minna kallimaks kui naftast plasti tootmine.
Palgatõus oleks mõeldav siis, kui tõuseks tööviljakus. Selleks tuleks tööd ümber sättida ja optimeerida, nii et üks inimene suudaks tänu automatiseerimisele lihtsalt rohkem.

Andres Allikmäe
ASi Harju Elekter juhatuse liige

Kui palgatõusuootus on õigustatud, siis see ka saabub. Tegelikult kerkisid meil päris mitme töötaja palgad juba 1. jaanuarist, aga tavapäraselt on meil n-ö palgapööripäev 1. aprillil.
Seda kaugeltki mitte naljategemise mõttes. Lihtsalt selleks ajaks on juhtkonnale selge, kuidas aasta on käima läinud, milliste tellimustega võime arvestada jne. Aga iga inimese konkreetne töötasu tõstmine sõltub ennekõike ikkagi selle inimese panusest.
Midagi pole teha – inimesed on erinevad ja mõned lihtsalt on teistest võimekamad.
Töötasu ja selle suurendamine on kahtlemata üks oluline töötajate motivaator, kusjuures kehtib reegel, et mida lihtsam töö, seda suurem motivaator. Ja seda ei tohi üle- ega alatähtsustada – palgatõusud peavad olema põhjendatud ning tehtud vastavalt ettevõtte võimalustele.
Iseenesest on meil ju praegu selline õnnelik hetk, kus tulumaks on protsendi võrra vähenenud, inflatsioon on asendunud deflatsiooniga, kas või kütust tankida on odavam kui aasta eest. See kõik peaks rahvale leevendust pakkuma. Mis aga muidugi ei õigusta seda, et headel töötajatel ei peaks palka tõstma.

Tarvo Lõhmus
OÜ Pomemet juhataja

Ei, sel aastal, vähemalt praeguse seisu pealt öeldes, ei tule mingisugust palgatõusu.
Mille arvelt seda palka tõsta, kui toodete hinnad pole tõusnud? Pigem surub üha tihedamaks muutuv konkurents meie toodangu hinda allapoole. Toodete hinnad lüüakse alla, ja kui tahad tööd teha, siis pead sellega leppima.
Tänu sellele on meil veel kliendid ja nende tellimused alles, erilisi ärakukkumisi pole. Aga palgatõusuks ei jää kindlasti mingit ruumi.