Jah, see pole enam kellegi jaoks mingi võõras teema. Piiri turvamine ja kõik sellega seonduv läheb viimasel ajal tõesti inimestele väga korda. Ka meedias kuuleb ja näeb sellest uudiseid.

Kujutan ette, et lennujaamades ja sadamates turvakontrolli suurendamine pole nii oluline kui see, mismoodi tagada kontroll tervel Eesti maismaapiiril Läti ja Venemaa vahel. Teadaolevalt on see ju üldiselt alavalvatud. Ehk siis – praeguses olukorras tuleks eelkõige looduslikul piiril kindlasti valvet tõhustada.

Thea Karin, ajakirjanik ja reisiasjatundja

Minu vajadus reisida käib juba väga pikki aastaid kokku mu sisse harjutatud elustiiliga. See omakorda tähendab, et olen alati pidanud oma reisidel läbima ka mingisuguseid turvakontrolle.

Mida aasta edasi, seda rohkem aega ja kannatust nõudvamaks on need kontrollid muutunud.

Ma saan aru, et pääsu pole, kuna terrorismioht on nii suureks paisunud.

Olin just Pariisis Republique’i väljakul, ning inimeste emotsionaalsust nähes ei saa ütlemata jätta, et hullemad tapatalgud staadionil suudeti ära hoida tänu heale kontrollile. Ohus oli ju ligi sada tuhat inimest. Turvakontroll peabki praegusel ajal olema väga tõhus. Sellest pole pääsu.

Mati Narusk, tele- ja filmimees

Turvakontrolli piiridel tuleks kindlasti karmistada. Pean eelkõige silmas kontrolli selle üle, et avastamata ei jääks võltsdokumentidega inimesed ning et keegi ei saaks pagasisse midagi lubamatut sokutada.

Tähelepanuta ei või jätta ka piiripunktide ja lennujaamade personali lojaalsust.

Sajaprotsendiliselt piiri pidama saada on keeruline, eelkõige eri riikide piiriametnike korruptsiooniharjumuste ja radikaalsete usuliste veendumuste tõttu.

Ise käisin viimati reisil augustis, veetsin aega Itaalias. Lennujaama turvakontroll oli videokaamera ja fotoaparaadi suhtes rutiinselt lõdvapoolne.

Niipea mina uut reisi lähemal ajal ei plaani, küll aga pidi tütar lendama möödunud nädalavahetusel just Pariisi sündmuste aegu puhkusereisile Egiptusesse Sharm el-Sheikhi. See lend jäi ära, kuid asenduseks pakuti reisi Hurghadasse.

Noored inimesed julgevad riskida – äsjane sõnum tütrelt teatas õnnestunud kohalejõudmisest. Soovime talle ka turvalist kojulendu.

Ekstreemseid turvakontrolle pole mul küll tulnud mitmekümne välisreisi jooksul üle elada.

Praeguses ärevaks muutunud maailmas peaksime reisile minnes piirikontrolli turvatööle rahuliku meelega kaasa aitama ja pikkade järjekordade vältimiseks riskirühma kuuluvad esemed koju jätma.