Neiu sõnul annab lehemüügi juures eelise, kui kujuneb välja üks kindel koht, kus müüa, sest siis tekivad ka püsikliendid. Seejuures on oluline, et tegu oleks rahvarohke kohaga. “Hea lehemüümise koht on näiteks mõne poe lähedal,” lausub Ingela.

Tüdruk julgeb öelda, et tema müübki juba mitmendat suve ainult ühes kohas ja see koht on Järve Selver. “Sealsed püsikliendid ostavad minult hästi ja on sõbralikud,” kinnitab ta. Taskuraha teenimise juures kõige keerulisemaks peab ta seda, et töö on üsnagi väsitav ja ka hääl kipub päeva lõpuks ära kaduma. “Lehtede müümise teeb raskeks, kui keegi kurjalt ütleb, ent enamasti on inimesed siiski sõbralikud,” märgib Ingela.

Neile, kes ka ise soovivad ajalehemüümisega taskuraha teenida, soovitab tubli lehemüüja: “Kindlasti võiksid proovida, sest see annab palju enesekindlust juurde ja töökogemust.”

Saab ka keelepraktikat

Maalehte ostavad mitte ainult eesti rahvusest inimesed, vaid ka näiteks turistid.
Ingela Rohusaar

“Maalehte ostavad mitte ainult eesti rahvusest inimesed, vaid ka näiteks turistid,” väidab neiu. Nõnda on Tallinna Saksa gümnaasiumi 6. klassi õpilasel tulnud lehemüügi juures ette ka nii inglise kui saksa keele praktikat. “Turistid ei küsi minult niivõrd tee juhatamist, vaid ostavad eelkõige just ajalehe,” kinnitab Ingela.

Ajalehe müügist teenitava sissetulekuga jääb neiu rahule ja arvab, et noorele inimesele on ühes kuus üle paarisajaeurone tasu täiesti piisav. Siiski möönab ta, et võrreldes varasemate aastatega on paberkandjal ilmuva ajalehe müük vähenenud. “Kasvanud on nende hulk, kes loevad Maalehe online-väljaannet ja nende seas on üha rohkem ka vanema põlvkonna inimesi,” nendib Ingela.

Samas on ta veendunud, et ajaleht ei kao veel niipea kusagile ja nõnda aitab lehemüügist teenitud tulu kaasa Ingela pisikese unistuse täitumisele. “Kogun raha fotoaparaadi ostmiseks,” avaldab ta, leides, et praegune töö võib aidata hiljem kaasa ka päris töökoha leidmisele.

Suviti vanaema juures Türil

“Mulle meeldib loomade eest hoolitseda,” ütleb Ingela. Veel meeldib talle lugeda ja luuletusi kirjutada. “Kui saaksin, siis annaksin välja ka raamatuid,” arutleb neiu.

Suviti meeldib Ingelale käia vanaema juures Türil. Selles mõttes erineb ta mitmest oma eakaaslasest, kuna talle meeldib maal rohkem kui linnas. “Kui saaksin valida, kas elada maal või linnas, valiksin koduks maakoha. Seal on palju loodust ja saab kauem õues olla ja on vabam kuidagi,” arutleb Ingela Rohusaar.

Küsimusele, kelleks ta suurena saada tahab, vastab tüdruk, et päris kindel veel pole, aga arvatavasti tõlkijaks. Kes teab, ehk aitab suviti ajalehtede müümine kaasa ka selle unistuse täitumisele. Seda enam et suhelda tuleb ka välismaalastega ja rääkida nendega võõrkeeles.

Lehemüügiga tänavatel alustatakse 8. juunil

8. juunil alustab tänavatel Eesti Ekspressi ja järgmisel päeval Maalehe müügiga umbes sada lehelast üle Eesti.
Linnad, kus lehti müüakse, on Tallinn, Tartu, Rakvere, Haapsalu, Kuressaare, Kärdla, Viljandi, Türi, Rapla.
Põhiliselt müüakse lehti kesklinna tänavatel, maakondades ka turgude juures.
Lehelapsed müüvad lehti igal kolmapäeval (Ekspressi) ja neljapäeval (Ekspressi ja Maalehte).
Lehelapsed on vanuses 8–13 aastat, keskmine vanus jääb 9–12 aasta vahele.
Hooaeg kestab tänavu 8. juunist kuni 25. augustini.

Allikas: Ekspressmeedia