“Poeg vaatab, et saaks rohumaid uuendada ja mandrilt maatõugu lehmi juurde osta. Ostame ühe karjapidaja käest, kes hakkab tootmist lõpetama,” räägib perenaine. Eelkõige Siim Sooääre eestvõttel jätkub ka piimatöötlemishoone ehitus. Pere ehitab hoonet omal jõul, samas on kindel plaan soetada seadmed juustu valmistamiseks ja selleks taotleda PRIA-lt toetust.

Liia Sooäär on maakarja innustunud pooldaja, ta peab Saaremaal Uustla ökotalus 25pealist maakarja, siit saab ehedat maakarja piima ja suviti tehakse Uustla talu piimast mahejäätist. Liia Sooäär plaanib hakata oma karja mahepiimast ka juustu tootma. Tootearendus juustu, kohupiima ja või valmistamiseks käib siin juba mõnda aega.

Loomi peetakse Saare Maakarja OÜs mahetingimustes. Järjekindel tõuaretus, õige söödaratsioon ja perenaise hool oma karja üle on tõstnud maatõugu lehmade piimaandi, nii lüpsavad selle karja 21 lehma keskmiselt kuni 6000 kg aastas lehma kohta. Kogu kari on väga ilus, hästi hooldatud, ühtlane ja harjumuspärasest punakaspruunist pisut heledamat beežikasvalget värvi. OÜ Saare Maakarja hoolealused osalevad igal aastal Saaremaa lehmakonkursil ning kümnel korral on nad võitnud Saarte Vissi tiitli.

Sooäär ütleb julgelt, et Eesti maakarja säilitamine on tema jaoks missioon. “Peame hoidma ja säilitama oma põlist maatõugu,” innustab parima maakarja kasvataja tiitli pälvinud Sooäär, et väljasuremisohus maakari Eestimaal edasi kestaks.