Kiire reaktsiooniga ja põhjalik juht

Mida aasta edasi, seda põnevamaks põllumajanduse valdkond muutus. Hea saksa keele oskusega noormees käis vaheaegadel Austria ja Saksamaa taludes, kus sai ka käed mullaseks ning traktoritöö selgeks.

Ülikooliõpingute kõrvalt osales ta aktiivselt ka üliõpilasesinduse töös ja lõpetas 2001. aastal maaülikooli bakalaureuseõppe cum laude.

Samal aastal õnnestus tal saada Saksa riigi stipendium Berliini Humboldti ülikooli magistriõpinguteks rahvusvahelise põllumajandusteaduse alal. Magistriõpingute lõppedes oli Roomet Saksa Bundestagis pool aastat ka praktikal, nii et nägi suure Euroopa riigi poliitikat päris lähedalt. 2004. aastal, kui Eesti astus Euroopa Liidu liikmeks, sai tema esimeseks töökohaks Riigikantselei ELi sekretariaadi konsultant/nõunik põllumajanduse valdkonnas.

Praegune amet nõuab tegijalt teravat mõistust ja kiiret reageerimist, lisaks põhjalikkust ja süvenemist põllumajanduse eri valdkondadesse nii Eesti kui Euroopa Liidu tasandil. Roomet on hea läbirääkija, valdab vabalt nii saksa kui inglise keelt, ja kui vaja, küsib kolleegidelt nõu.

Nii nagu üks tänapäevane mittetulundusühing kipub olema, on ka põllumajandus-kaubanduskoda suures osas n-ö projektipõhine organisatsioon. Igal aastal tuleb kirjutada hulgaliselt projekte, et oma mõtted ellu viia.

Ühe esimese asjana kirjutas Roomet projekti Euroopa Komisjonile, et tutvustada Euroopa Liidu ühist põllumajanduspoliitikat (ÜPP) Eestis. Kuigi Eesti oli tolleks ajaks juba mõni aasta Euroopa Liidu liige olnud ja meile kehtis ÜPP, siis inimesed sellest peale makstavate toetuste suurt midagi ei teadnud. Nii selle kui järgmiste kampaaniate eesmärk on olnud, et teaksime ÜPPst lisaks kohaldatavatele põllumeeste toetustele hulga rohkem.

“Tänu kõikidele nendele igal aastal kirjutatavatele kümnetele projektidele suudab põllumajandus-kaubanduskoda olla aktiivne põllumeeste ja toidutootjate huvide kaitsja,” kinnitab Roomet Sõrmus.

Põllumeeste eestkõneleja nii Eestis kui Euroopas

Tuleva aasta jaanuaris saab Roometil koda juhtida kaheksa aastat. Selle ajaga on ta end tõestanud põllumajandusvaldkonna eestkõnelejana nii Eestis kui ka Euroopas.

Suureks töövõiduks peab ta koos teiste Balti riikide põllumeestega tehtud edukaid läbirääkimisi nii tänaval kui otsustajate kabinettides Euroopa Liidu praeguse põllumajanduse eelarve kujundamisel, mis tõi Eesti põllumajandusele algselt pakutust märkimisväärselt parema tulemuse.

Loomulikult osales ta aktiivselt 2014.–2020. aasta maaelu arengukava väljatöötamises.

Sõrmus on Euroopa põllumeeste katusorganisatsiooni COPA presiidiumi liige ning kuulub sellest sügisest Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomiteesse. Ka Eestis lööb ta kaasa pea kümne nõukogu või muu põllumajandusega seotud organisatsiooni töös.

Roomet Sõrmus on poliitikate kujundaja, kuulumata ühessegi poliitilisse parteisse. Kojas on lisaks koja igapäevasele juhtimisele tema vastutusvaldkonnad ka piimandus ja ühistegevus, mõlemad just Eesti põllumeeste jaoks väga olulised ja aktuaalsed tegevusalad. Nii et maaülikoolist saadud hea haridus on eeldus läbilöömiseks päriselus, kuid mitte ainult. Ka endal peab olema tahtejõud, kriitiline meel ja kõik muud omadused, mis juhist juhi
teevad.