Jõgevamaa, Pala vallavanem

Saatsime nimevahetajad sinnasamusessegi. Meie vallas taheti Rõika peatus, kus lähedal kunagi Rõika Enn elas, miskipärast Nukaks ümber nimetada. Rõika Enn oli selline hästi tugev mees: oma kaks meetrit pikk, jaksas hobuseraua ka pahupidi väänata. Me ei olnud selle nimevahetusega nõus. Eile kinnitas ka vallavolikogu, et me ei luba seda teha.

Eks jällegi mingi ametnikukene Tallinnast selle muutmise välja mõtles. Teate, neid ametnikuplikasid on nii palju, neil pole ilmselt tööd, ja siis pannaksegi nad sellise jaburdusega tegelema. See on glupost v kube, rumalus kuubis.

Ma teiste paikade bussipeatuste ümbernimetamiste kohta ei oska midagi ütelda. Ei tea ju teiste ajalugu. Selles on kogu küsimus. See on kõik ajaloos kinni. Ja Rõikal on oma ajalooline taust. Miks Nuka? Tal pole selle kohaga mingit pistmist olnud, mis sest et peatus nuka peale jääb. Eluaeg on Rõika olnud ja inimesed teavad seda ja jäävad ikka Rõikaks kutsuma. Muutmine külvaks ainult segadust.

Tiina Veem

Hiiumaa, Kaigutsi külavanem

Selle bussipeatuste ümbernimetamisega käib paratamatult kaasas inimeste rahulolematus, sest harjumuse jõud on suur.

Tavaliselt kui hakatakse aastakümneid ühtemoodi püsinud olukorda nihutama või muutma, siis esimese reaktsioonina ollakse vastu.

Meil tahetakse bussipeatus, mille nimi on Kaigutsi II, nimetada ümber Uueniidiks. Olekski võib-olla õige, kui arvestada, et see bussipeatus on Uueniidi talu väravas.

Sel juhul peaks minu arusaamist mööda ümber nimetama ka Kaigutsi I, sest see peatus on Jaagu talu juures. Mingi loogika asjal sel juhul oleks.

Mäletan, et omal ajal oli külla sissesõidul piimapuki juures üks nõudepeatus, mida rahvasuus hakati nimetama Pitsu peatuseks.

Hiiu keeles tähendab “pitsu” väikest madalat pinki. Piimapukil sai poekotti toetada ja jalga puhata. Enam ei lubata bussijuhtidel mingeid nõudepeatusi teha.

Reet Muru

Järvamaa, endine Valgma külavanem, pensionär

Valgma II peatus tahetakse Tõntsuks nimetada. Huvitav, miks mitte Kulli, sest Kulli talu on praegusele peatusele lähemal kui Tõntsu talu. Loodan, et mitte sellepärast, et Tõntsu talu peremees on praegu külavanem.

Valgma küla on läbisõidetav, sealt saab nii Tallinna–Tartu maanteele kui ka Mündi–Mäeküla teele.

Minu meelest võiks meil olla peatuse nimeks lihtsalt Valgma. Vanasti oligi ainult üks ametlik bussipeatus, Valgma II tekkis nõudepeatusest, kust läheb hulk koolilapsi bussi peale.

Mina koduse pensionärina vaatan seda nimede janti kui asendustegevust, vallajuhid tahavad tähtsamatest probleemidest kõrvale hiilida. Valgma on nii-öelda magalaküla, siin ei toimu mingit tootmist, inimesed käivad väljaspool tööl. Järelikult peavad meie teed olema head, et rahvas ei lõhuks oma autosid – tööle sõidetakse ju põhiliselt autoga.

Aga teeremondist ei taha vallajuhid midagi kuulda.