Praegu kehtiv riikliku pensionikindlustuse seadus ei võimalda naistraktoristina töötanud pensionikindlustatul minna varem vanaduspensionile. Samuti ei võimalda seadus minna varem vanaduspensionile ega saada muud soodustust põllumajanduses taimekaitsekemikaalidega töötamise korral.

Kutsealad ja ametikohad, millel töötamise korral on praegu õigus varem minna vanaduspensionile, on nimetatud väljateenitud aastate pensionide seaduse ning soodustingimustel vanaduspensionide seaduse alusel kehtestatud kutsealade ja ametikohtade loeteludes. Loetelud on koostatud tööstusharude, tootmisalade ja töövaldkondade põhiselt, mille all on loetletud ametikohad ja kutsealad, kus töötamine annab õiguse minna varem vanaduspensionile.

Näiteks võimaldab soodustingimustel vanaduspensionide seadus minna viis aastat varem vanaduspensionile pensionikindlustatul, kes on töötanud käsi-elekterkeevitajana. Pensionisoodustust andvate kutsealade ja ametikohtade loetelud on Eesti Vabariigi Valitsuse kinnitatud määruses “Soodustingimustel vanaduspensionile õigust andvate tootmisalade, tööde, kutsealade ja ametikohtade loetelude kinnitamise kohta” ja see on kättesaadav https://www.riigiteataja.ee/akt/24317.

Lisaks saab infot ka väljateenitud aastate pensionide seadusest, https://www.riigiteataja.ee/akt/111072013020, milles on omakorda viide samuti vabariigi valitsuse kinnitatud “Väljateenitud aastate pensionile õigust andvate kutsealade ja ametikohtade loetelu ning selle pensioni määramiseks vajaliku staaži arvutamise korrale”.