Aga kui tekiks sobiv olukord ning Valdur annaks kiusatuse olemasolu korral sellele järele, võiks ta vabalt varastada ettevõtte juhataja kabinetis asuvast seifist raha. Seifis hoiul olevad summad on teinekord vägagi suured, ulatudes mitmekümne tuhande euroni. Selle eest võiks teda karistusseadustiku § 199 lg 1 alusel karistada kuni kolmeaastase vangistusega.

Kui varastamine oleks süstemaatiline, võiks ta § 199 lg 2 p 9 alusel saada koguni viieaastase vanglakaristuse. Kui ta kasutaks seejuures vägivalda, tulirelva, laskemoona, lõhkeainet või kiirgusallikat, võiks ta saada kuni viisteist aastat!

Kui aga Valdur, kes on kõikide arvates tore ja tubli pereisa, kasutaks ka oma naise ja laste suhtes vägivalda, võiks teda karistusseadustiku § 121 lg 2 p 2 alusel karistada lisaks eelnevale kuni viieaastase vangistusega.

Valdur, kes osaleb aktiivselt kultuurimaja rahvatantsuringis ning on samal ajal ka kooli hoolekogu liige, võiks sooritada veelgi hirmsamaid tegusid. Kui ta paneks toime isiksusevastase kuriteo või osaleks genotsiidis, võiks ta ka eluks ajaks kinni minna. Rääkimata joobes roolikeeramisest, mille eest võiks kõigele lisanduda veel kolm aastat vanglakaristust.

Selline inimene elab aga rahulikult meie keskel, käib tööl, poes ja avalikus saunas, suhtleb vabalt oma perega ning on ühiskonna tunnustatud liige. Kus on politsei silmad?